pijl

Union Berlin is veilig: 'De sfeer was telkens ongekend'

Union Berlin speelt na de 1-0 zege op SC Paderborn ook volgend seizoen in de Bundesliga. ‘Het voelt een beetje als een kampioenschap’, vertelt Bertus Bouwman vanuit Berlijn.

bananenflanke Union Hertha7
Sfeeractie vlak voor aanvang van de derby tegen Hertha BSC. © Bananenflanke

Door Martijn Visscher, 17 juni 2020.

Het gehele jaar hebben we de verrichtingen van de cultclub op de voet gevolgd. Nu de handhaving een feit is, is het tijd om even terug te blikken op een memorabel eerste seizoen op het hoogste niveau.

Voor Bouwman, journalist bij Duitslandnieuws.nl en fan van Union, steken er twee wedstrijden bovenuit. ‘Eind augustus speelden we thuis tegen Borussia Dortmund, een van de beste teams van Europa. Ik had het geluk dat ik daar bij kon zijn. We wonnen met 3-1 en toen drong het besef door dat er in het vervolg van de competitie misschien wel wat mogelijk zou kunnen zijn.’

Want vooraf wordt Union Berlin door veel mensen bestempeld als degradatiekandidaat nummer één. Die vlieger gaat niet op, want de ploeg van trainer Urs Fischer blijft punten sprokkelen. Ook in de verhitte stadsderby tegen Hertha BSC op 2 november.

‘Voor het eerst troffen beide ploegen elkaar op het hoogste niveau, met een fantastische ontknoping in de slotfase met die penalty van Sebastian Polter’, vertelt Bouwman. ‘De 1-0 overwinning maakte veel los in Köpenick en daarbuiten. Het was een bijzondere dag en het is mooi dat er komend seizoen weer twee Berlijnse derby’s op het programma staan.’

In de komende wedstrijden, tegen Hoffenheim en Fortuna Düsseldorf, staat er voor Union misschien toch nog iets op het spel. Namelijk de beste van Berlijn zijn op de ranglijst.

De hondstrouwe supporters hebben een belangrijk aandeel gehad in de handhaving van Union, weet ook Bouwman. ‘Thuis zat het altijd vol en ook tijdens uitwedstrijden zag je duizenden fans van Die Eisernen op de tribunes. De sfeer was telkens ongekend. Na de coronapauze merk je dat spelen zonder publiek lastig is voor Union. Gelukkig hebben ze net op tijd een manier gevonden.’

De kracht van Union ligt dit seizoen bij standaardsituaties. Liefst 19 van de huidige 38 treffers komen voort uit corners, vrije trappen en penalty’s. Bovendien legt het team tot nu toe de meeste kilometers van iedereen af (3785,7, red.), wint het de meeste kopduels (1010, red.) en maakt het de meeste overtredingen.

‘Maar Union staat in de middenmoot wat betreft het aantal gele kaarten, dus het zijn vaak slimme overtredingen’, geeft Bouwman aan. ‘De trainer laat het team elke keer vanuit een compacte organisatie voetballen en iedereen is bereid om voor elkaar te werken. Dat zie je terug in de cijfers. Bijzonder knap allemaal.’

In de komende wedstrijden, tegen Hoffenheim en Fortuna Düsseldorf, staat er voor Union misschien toch nog iets op het spel. Namelijk de beste van Berlijn zijn op de ranglijst. Zowel Union als Hertha staat momenteel op 38 punten. ‘Op papier heeft Union het iets makkelijker, dus het zou wel leuk zijn als het gebeurt. Voor de fans misschien reden voor nog een feestje’, aldus Bouwman.

Lees meer over Union Berlin in ons dossier!