pijl

Vandaag 46 jaar geleden: FC Magdeburg stunt en wint Europa Cup II

Het wonder van Rotterdam. Zo werd de Europese triomf van FC Magdeburg op 8 mei 1974 betiteld. In een vrijwel lege Kuip versloeg de DDR-ploeg het grote AC Milan in de finale van de Europa Cup II: 2-0.

Door Martijn Visscher, 8 mei 2020.

‘Weiter Flankenwechsel von Tyll auf Seguin ... Seguin ist da, Seguin läuft in den Strafraum ... Seguin knallt den Ball hoch in den Winkel ... Tor! ... Toor! ... Toooaar! ... Paule Seguin macht in der 74. Minute das 2:0 gegen den AC Mailand ... von der gleichen Stelle aus, wo noch kurz zuvor Sparwasser nicht getroffen hat ...’

Het zijn de befaamde woorden van radioverslaggever Werner Eberhardt, die in talloze huiskamers in de voormalige DDR klonken. FC Magdeburg, dat op weg naar de finale NAC had verslagen, versloeg het AC Milan van Gianni Rivera, Karl-Heinz Schnellinger en de jonge trainer Giovanni Trapattoni.

Het elftal van de Oost-Duitsers, met een gemiddelde leeftijd van zo’n 23 jaar, zorgde voor een sensatie van jewelste, maakte na afloop met de beker een ererondje in witte badjassen en vierde vervolgens feest in het hotel in Noordwijk. Als beloning kreeg elke speler 75 gulden zakgeld en bij terugkomst in de DDR nog eens 5.000 Oost-Duitse Mark, omgerekend ongeveer 2.500 euro.

Begin april begonnen fans van FC Magdeburg een inzamelingsactie voor de club, met als doel een virtuele reis naar Rotterdam op 8 mei. Vanavond zitten er dan ook 6.420 supporters in De Kuip om het spektakel nog een keer te beleven. Zij kochten denkbeeldige kaartjes, vliegtickets, trein- en autoreizen. Het twitteraccount van Magdeburg doet verslag van de finale.

Geen gouden bergen, maar wel erkenning. Smet was het toeschouwersaantal in De Kuip: 4.641. Vanuit de DDR waren reizen naar het westen taboe en vanuit Italië en Nederland was er weinig belangstelling. Toch werd Magdeburg ‘gesteund’ door circa 350 geselecteerde personen. Daaronder ook matrozen uit de DDR, die met schepen waren aangemeerd in Rotterdam. Sommigen hadden geen idee welk team nu eigenlijk Magdeburg was.

Ondanks de kille entourage in De Kuip kregen helden als Jürgen Sparwasser, Martin Hoffmann, Wolfgang ‘Paule’ Seguin en Jürgen Pommerenke bij thuiskomst een geweldig onthaal. Magdeburg blijft voor eeuwig de enige DDR-ploeg die ooit een Europese beker heeft gewonnen. En daar zijn ze in Saksen-Anhalt nog altijd apetrots op.