pijl

Vijf weetjes over cupfighter Holstein Kiel

Holstein Kiel is dit seizoen de verrassing in de strijd om de DFB-Pokal. Vandaag wacht een pittig duel met Borussia Dortmund met als inzet een plek in de finale. Vijf weetjes over de Noord-Duitse club uit de Tweede Bundesliga.

 bananenflanke Holstein Kiel

Door Martijn Visscher, 1 mei 2021.

Die Störche
De bijnaam van Holstein Kiel, ofwel de ooievaars. Na de oprichting van de club in 1900 droegen de spelers enige tijd witte shirts, witte broeken en rode kousen. Het tenue vertoonde gelijkenissen met de grote, witte vogel. Toch wordt er in Kiel meer gewezen naar het voormalige supportershome, met de naam ‘Zum Storchennest’. Daar zou de bijnaam eigenlijk uit afgeleid zijn. De huidige mascotte Stolle bestaat sinds 2007 en is, uiteraard, een ooievaar.

Landskampioen
Holstein Kiel heeft een landstitel achter zijn naam staan. Op 26 mei 1912 werd Karlsruher FV door een benutte strafschop van Ernst Möller in de finale van de play-offs verslagen: 1-0. Tot op heden de enige echte hoofdprijs in de geschiedenis van de club. Enkele jaren later viel het team uit elkaar als gevolg van de Eerste Wereldoorlog. Diverse spelers kwamen in de oorlog om, onder wie Möller.

Jongste trainer
Met de 32-jarige Ole Werner beschikt Holstein Kiel over de jongste trainer in het Duitse profvoetbal. Werner nam in september 2019 aanvankelijk op interim-basis plaats op de bank, maar kreeg vervolgens het volledige vertrouwen. Hij werkte zich bij Kiel vanuit de jeugdopleiding en het tweede elftal op naar de hoofdmacht.

Zijn grootste succes met Kiel is tot nu toe de uitschakeling van Bayern München in de DFB-Pokal, begin dit jaar. De huidige vierde plek in de Tweede Bundesliga geeft nog uitzicht op een historische promotie naar het hoogste niveau. Als dat gebeurt, dan slaagt Werner erin om Kiel als eerste club uit de deelstaat Schleswig-Holstein te laten debuteren in de Bundesliga.

Holstein-Stadion
Het inmiddels grotendeels verbouwde stadion van Holstein Kiel bestaat sinds 1911 en is daarmee een van de oudste stadions in Duitsland. Momenteel is er plek voor iets meer dan 15.000 toeschouwers. Er zijn plannen voor een compleet nieuwe voetbaltempel, die op dezelfde plek plaats moet gaan bieden aan 22.000 mensen. In 2026 zou het stadion opgeleverd moeten worden.

Wageningse Berg
In de voorbereiding op het huidige seizoen belegde Holstein Kiel een trainingskamp in Nederland. Werner en zijn ploeg streken neer op de historische grond van de Wageningse Berg, van de verdwenen profclub FC Wageningen. Een vriendschappelijk duel met Ajax in Amsterdam werd met 5-2 verloren.

Borussia Dortmund tegen Holstein Kiel is vanavond vanaf 20.30 uur live te volgen via de Duitse publieke omroep ARD. Beide clubs troffen elkaar in 2012 ook al eens in het bekertoernooi. Op een bevroren veld in Kiel won regerend landskampioen Dortmund met 4-0.