pijl

Vraagtekens bij eerlijk competitieverloop na positieve tests Dresden

Dynamo Dresden meldde zaterdagavond dat twee spelers positief zijn getest op het coronavirus. De gehele selectie en staf moeten van de lokale gezondheidsinstantie 14 dagen in quarantaine. Welke invloed heeft dit straks op het verloop van de Tweede Bundesliga?

 bananenflanke Dresden 1
Zicht op het vak van de harde kern van Dynamo Dresden. © Bananenflanke

Door Martijn Visscher, 10 mei 2020.

Eerst de feiten op een rij. Op zaterdag 2 mei testte een speler van Dresden positief op het virus. Deze ging in quarantaine. Twee dagen later werden de selectie en staf volgens het DFL-protocol voor de tweede keer onderzocht. Alle resultaten waren negatief.

Afgelopen donderdag werkte Dresden de eerste groepstraining af. Vrijdag vonden er opnieuw testen plaats met als uitkomst twee positieve gevallen. Beide spelers vertoonden geen symptomen.

De selectie van Dresden mag waarschijnlijk pas weer trainen op maandag 25 mei. Een paar dagen later, tijdens een midweekse speelronde, staat de uitwedstrijd tegen koploper Arminia Bielefeld op het programma.

Als gevolg hiervan besloot de lokale gezondheidsinstantie dat het team plus begeleiding 14 dagen in quarantaine moet. Geen trainingen en geen wedstrijden in die periode. Concreet betekent dat dat de duels met Hannover 96 (komende zondag) en Greuther Fürth (23/24 mei) sowieso worden uitgesteld.

Waarom eigenlijk met z'n allen in quarantaine en niet alleen de betreffende persoon, zoals de DFL bepleit? Directeur Christian Seifert gaf zaterdagavond bij de ZDF aan dat de uiteindelijke beslissing daarover bij de lokale instanties ligt. Vanaf maandag wordt er vergaderd over het speelschema. Seifert benadrukte dat het plan nog altijd is om het seizoen te beëindigen, liefst voor 1 juli.

Twee weken inactiviteit
Daar zit ‘m nu de crux. Want Dresden, hekkensluiter in de Tweede Bundesliga, staat noodgedwongen twee weken stil, terwijl alle andere ploegen in het gunstigste geval doortrainen en wedstrijden spelen.

De selectie van Dresden mag waarschijnlijk pas weer trainen op maandag 25 mei. Een paar dagen later, tijdens een midweekse speelronde, staat de uitwedstrijd tegen koploper Arminia Bielefeld op het programma. Vervolgens treft Dresden huidig nummer twee Stuttgart en niet veel later nummer drie Hamburger SV.

Het lijkt aannemelijk dat het duel met Bielefeld ook wordt verplaatst. In dat geval zal Dresden in juni liefst 9 duels moeten spelen. Dat is vrijwel onmogelijk. En dus moeten er vraagtekens worden gezet bij een eerlijk verloop van de competitie als de DFL vasthoudt aan 30 juni als einddatum.

bananenflanke Tweede Bundesliga stand 1
De huidige stand onderin de Tweede Bundesliga.

Dresden loopt nu tegen een enorm nadeel op in z’n overlevingsstrijd. Stuttgart staat straks bijvoorbeeld fitter en meer ingespeeld aan de aftrap in het onderlinge duel en heeft daarmee een grotere kans op een zege. En dat kan ook van invloed zijn op de strijd bovenin.

Hannover 96 begint nu een week later, tegen het voor promotie strijdende Heidenheim, dat er dan al een treffen tegen Bochum op heeft zitten. Met andere woorden, Heidenheim heeft op dat moment een wedstrijd in de benen, Hannover niet. Welke rol gaat zoiets spelen?

Het zijn slechts enkele voorbeelden die aangeven dat de uitkomst van de Tweede Bundesliga weleens op bijzondere wijze tot stand kan gaan komen. En dan is het ontbreken van publiek nog niet eens meegerekend. Dresden lijkt in alle opzichten nu al de grootste verliezer. En dat is wrang.