pijl

Waarom Duitse clubs juist nu het aanvragen van een faillissement overwegen

Volgens het voetbalmagazine Kicker dreigen 13 van de 36 Bundesliga-clubs failliet te gaan vanwege de coronacrisis. Veel proberen het hoofd boven water te houden, maar denken ondertussen serieus na over het aanvragen van een zogeheten Planinsolvenz in Eigenverwaltung.

bananenflanke KSC
Een toegangsweg naar het stadion van Karlsruher SC. © Bananenflanke

Door Martijn Visscher, 6 april 2020.

Het Duitse woord voor faillissement, Insolvenz, wordt deze weken in alle branches veelvuldig genoemd. Ook de voetbalwereld krijgt, nu er niet wordt gespeeld, financieel klappen te verwerken.

Het bericht van Kicker vrijdagavond is alarmerend. Liefst 13 clubs (4 uit de Bundesliga, red.) hebben acute problemen, 12 daarvan hebben hun volgende termijn van tv-gelden al verbruikt om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen.

bananenflanke Bochum3
Ook VfL Bochum behoort tot de clubs in nood. © Bananenflanke

Het meest zorgelijk is de situatie in de Tweede Bundesliga. Als er eind mei nog altijd niet wordt gevoetbald, moeten 7 clubs een faillissement aanvragen. Immers, de vierde en laatste termijn van tv-gelden blijft dan uit. In dat geval valt in juni voor nog 2 clubs het doek.

Dat betekent overigens niet dat de verenigingen geheel van het toneel verdwijnen. Als voorbeelden gelden onder meer Alemannia Aachen, Kickers Offenbach en Chemnitzer FC, die overigens nog altijd, ieder op hun eigen niveau, worstelen.

Karlsruher SC
Een van de clubs waar momenteel de nood hoog is, is Karlsruher SC. Succesvol in de jaren negentig, met spelers als Oliver Kahn, Thomas Hässler, Slaven Bilic en Sergey Kiryakov. Met een 7-0 overwinning op het Valencia van Guus Hiddink als een van de hoogtepunten uit de clubgeschiedenis.

Die tijden zijn al lang vervlogen. Anno 2020 dreigt een faillissement. Normaliter wordt in zo’n geval een curator aangesteld om de schuldenlast weg te werken en een nieuwe besloten vennootschap opgericht, waardoor onder meer spelerscontracten hun geldigheid verliezen. Een zogeheten Regelinsolvenz.

Karlsruher SC denkt nu serieus na over een andere, kortdurende vorm, een Planinsolvenz in Eigenverwaltung. Daarmee blijft het, ondanks een toezichthouder, voor een groot deel baas in eigen huis en kan het zelf met crediteuren en banken aan een oplossing gaan werken.

In het seizoen 2019/2020 wordt circa 1,6 miljard euro aan tv-gelden over de 36 clubs verdeeld. Bijna 930 miljoen gaat naar de Bundesliga, 230 miljoen naar de Tweede Bundesliga. Als de competitie wegens de crisis moet worden stopgezet, lopen de clubs in totaal 370 miljoen aan tv-gelden mis. Bovendien vallen onder meer recettes en sponsorinkomsten weg. Het totale bedrag waar de clubs dan naar kunnen fluiten bedraagt 770 miljoen.

Ook belangrijk in de overweging is dat er deze week door de DFL is bepaald dat er dit seizoen geen puntenaftrek plaatsvindt bij een faillissement. En dat is nogal een verschil met de eerder geldende aftrek van negen punten. Daarmee zou Karlsruher SC, momenteel voorlaatste, vrijwel zeker degraderen.

Door de regelversoepeling is dat doemscenario vooralsnog van de baan. Daarnaast blijven bij een Planinsolvenz de spelerscontracten geldig en kan Karlsruher SC in de ideale situatie volgend seizoen nagenoeg schuldenvrij en dus met vrijwel dezelfde selectie in de Tweede Bundesliga starten.  

En dat is toch wat aanlokkelijker voor mogelijke nieuwe investeerders. Kijk daarom niet gek op als Karlsruher SC en collega-clubs, mits ze aan de voorwaarden voldoen, daadwerkelijk de daad bij het woord voegen.

Volg ons ook op Twitter en Instagram!