pijl

'Welcome to Berlin Motherf*cker!'

In aanloop naar de Berlijnse derby stonden we een week lang stil bij de wedstrijd tussen Union Berlin en Hertha BSC. In een speciaal dossier keken we vanuit diverse kanten naar de historische wedstrijd, die voor het eerst op het allerhoogste podium werd gespeeld. Vandaag blikken we nog een keer terug op die speciale wedstrijd, via een documentaire (50 minuten!) van COPA90 Stories.

bananenflanke Stadtderby

Redactie Bananenflanke, 21 december 2019.

In de documentaire gaan de makers niet alleen in op de voetbalderby. Ze gaan veel verder. Een uitgebreide geschiedenis van de stad Berlijn komt aan bod. Het gaat in de miljoenenstad veel verder en dieper dan alleen Oost- en West-Berlijn. Ook gaat het verder dan de moderne geschiedenis, het gaat zelfs terug naar eeuwen geleden.

Daarbij komen diverse culturele stromingen, ethnische achtergronden, demografische gegevens en sociale ontwikkelingen voorbij. Berlijn is de stad die op voetbalgebied niet wordt verdeeld door successen, maar door de mensen of buurt die de club represent, of door politieke voorkeuren. Een Servische club, een Turkse club, een Joodse club. Een 'Stasi-club'. Ga zo nog maar even door. Wie ben je, en wat betekent de club voor je?

Chaos
Berlijn is de hoofdstad van Duitsland, maar in tegenstelling tot veel landen levert de stad niet een van de succesvolste club van het land af. Berlijn heeft niet één club, de stad heeft er zoveel. Bovendien klotst het geld niet bepaald over de plinten. Berlijn is geen rijke stad en de infrastructuur is niet altijd en overal optimaal te noemen. Denk alleen al aan de bouw van Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt, een luchthavenkwestie die al jarenlang een catastrofe blijkt. Een echt hoofdpijndossier is het, aangezien de luchthaven al in 2012 zou openen. Het is de chaos die bij de stad hoort. Diezelfde chaos sijpelt door richting voetbalclubs.

Prijzen en titels worden in andere plaatsen, die veel kleiner zijn dan de verdeelde metropool, gewonnen. Maar op cultgebied is Berlijn een parel. Wat maakt Berlijn tot de stad die Berlijn nu is, en hoe uit zich dat tenslotte op het voetbalveld? Je ziet het in deze toffe docu. 'Welcome to Berlin Motherf*cker!'

Volg ons ook op Twitter en Instagram!