pijl

Een pareltje in Köln

Groundhop Viktoria Köln: aanhang Kaiserslautern neemt de boel over

Een schitterend sportpark, treurig thuispubliek, uitmuntende uitfans, een wonderschone winnende goal en een legendarische lost-ground vooraf. Op bezoek bij Viktoria Köln in de 3. Liga.  

bananenflanke IMG 20191130 134207

Aan de rechterkant het bomvolle uitvak van Kaiserslautern.

Door Jasper de Vries en Arnoud de Vries, 13 december 2019.

Vroeg in de ochtend stappen we in de auto, om van Gelsenkirchen naar Keulen te rijden. De avond ervoor hebben we Schalke 04 een moeizame thuisoverwinning zien boeken op Union Berlin (2-1). Zittend vlak naast het uitvak genoten we van de massaal meegereisde Union-fans. Een vol uitvak (5.000 fans), aangevuld met vele fans uit Berlijn die in de omringende vakken plaats namen. Wat. Een. Sfeer! We kunnen alleen maar hopen dat de sfeer later die dag bij Viktoria Köln – Kaiserslautern daar enigszins in de buurt komt.

We weten namelijk niet goed wat we kunnen verwachten. Enige research vooraf wijst ons erop dat Viktoria Köln gemiddeld een kleine 3.000 toeschouwers mag verwelkomen op sportpark Höhenberg, waar ruimte is voor 10.000. Spelers kennen we niet, het niveau (3. Liga) al evenmin. Wat we wel weten: Köln is gepromoveerd en ze spelen wat onder in het welbekende rechterrijtje.


 

De tegenstander kennen we iets beter, maar niet in deze staat van zijn. Want als Kaiserslautern haar blik omhoog richt op de ranglijst, ziet ze Köln staan. De Bundesligakampioen van 1998, de club die in 2001 in de kwartfinale van de UEFA Cup tegen PSV speelde (die ene wedstrijd, waarbij de PSV-fans in Eindhoven het veld bestormden), dat Kaiserslautern is nu dus afgezakt naar de 3. Liga. We hopen dat wat supporters de moeite nemen om 2,5 uur in de auto te zitten voor dit duel, dat gerust het stempel ‘kelderduel’ mag krijgen.

Vooraf een prachtige lost-ground
Voordat we richting sportpark Höhenberg gaan, parkeren we onze bolide eerder op de dag in een woonwijk vlak bij het Wiedenpescher Park in Keulen. Een aanrader voor iedere voetbalromanticus. Bij het binnenlopen van het park raken we onder de indruk van de tribune langs de paardenracebaan, maar dat is niet waarvoor we gekomen zijn. Ons doel is Stadion Weidenpescher Park. Hoewel, stadion. Slechts één tribune staat nog overeind, en daar is dan ook alles mee gezegd. En toch; het is historische grond.

bananenflanke IMG 20191130 111637

De tribune kijkt momenteel overwoekerd toe op een parkeerplaats voor paardentrailers, en is verboden terrein. Hekken en flink wat prikkeldraad moeten ervoor zorgen dat mensen wegblijven. Maar wij zijn niet de enigen die dit pareltje met eigen ogen wilden zien. We zien vele weer dicht gemaakte gaten in het hek, maar vinden na wat speurwerk een stuk hek dat iets van de grond afstaat. Eén tilt het wat omhoog, de ander kruipt er op zijn buik onderdoor. En vervolgens draaien we de rollen om. We zijn binnen.

bananenflanke IMG 20191130 110946

Ons kruipdoor-sluipdoor avontuurtje is niet voor niets: wat een juweeltje. Gebouwd in 1920, tot 2002 in gebruik door VFL Köln, en momenteel niets meer dan de oudste nog bestaande tribune van Duitsland. In vervlogen tijden maakte het deel uit van een stadion voor 16.000 man, een van de grootste uit zijn tijd. Op dit voormalige sportpark vonden de kampioenduels om de Duitse titel plaats in 1905 en 1910, in 2002 deed de tribune dienst als decor voor de film Das Wunder von Bern, over de Duitse WK-zege in 1954.  

bananenflanke IMG 20191130 105849

Terecht dus dat het een beschermd monument is, al zien we snel dat we dat beschermd niet te letterlijk moeten nemen. Het enige beschermende is een bordje aan een hek: ‘Betreten der Baustelle verboten!’ Graffiti, losliggende stenen en weeldig groeiend onkruid en struiken tonen aan: hier is al jaren geen tuinman of beheerder meer geweest. Wij kunnen ons geluk niet op: wat een heerlijk begin van deze dag.

Uitfans in ‘klein stadion’
Nadat we de auto bij onze slaapplek hebben gedropt, om vanaf daar zondag koers te zetten naar Gladbach, lopen we naar sportpark Höhenberg, liggend aan de oostkant van Keulen. Onderweg raken we aan de praat met een supporter. Of supporter, hij blijkt eigenlijk voor 1. FC Köln te zijn, en komt hier als voorafje ook nog even een kijkje nemen. Dat wij als twee Nederlanders voor Viktoria Köln komen, vindt-ie maar apart. ,,Het is maar een klein stadion hoor”, waarschuwt hij alvast. ,,Maar van Kaiserslautern komen er 4.000.”

We kijken elkaar aan. Zei hij nou echt 4.000 uitfans? Terwijl we onze twijfels uitspreken over zijn woorden, doemt sportpark Höhenberg op. Aan de rand van een groot park, gesitueerd tussen de bomen. Wat ligging betreft scoort Viktoria Köln zeker punten. We hebben tickets voor de staantribune achter één van beide doelen. Hekje door, kaartje scannen en een fouilleersessie, voordat we een trap aflopen en tegen de achterkant van de staantribune aanlopen. Eentje in de categorie klassiekers. Een stel houten planken die, gesteund door een wirwar aan stalen pijpen, een oplopend geheel vormen.

Goed, eerst maar even wat Duits voer halen voordat we de tribune betreden. Rechts zien we een ouderwetse frietkraam die dienst doet als mobiele fanshop. Tijd om een rood-zwart shawltje te halen, met deze temperaturen ook geen overbodige luxe. Met het shawltje om de nek scoren we aan de andere kant twee broodjes bratwurst en even zo vaak een halve liter bier.

bananenflanke IMG 20191130 160753

In die wirwar dat de stalen constructie is, ontdekken we een gat met een klein houten trappetje. We bestijgen de tribune en zoeken een mooi plekje om te staan. We schatten de kwaliteiten van de linker- en rechtervoeten van de heren op het veld in en nemen plaats iets schuin achter het doel. Dat moet genoeg zijn om niet continu een bal op je muil te krijgen. Niets blijkt minder waar als een paar treden lager een groepje supporters binnen no-time twee ballen terug kan koppen. Ondertussen geven wij onze ogen de kost. Het is een bijzonder sportpark. Links van ons een echte hoofdtribune, terwijl het rechterdeel van onze tribune niet open is en dus leeg blijft. Tegenover ons zien we een soort partytent op palen, waar we tafels in zien staan. Een provisorische businessruimte dus. In elke hoek van het stadion een old skool lichtmast zoals je ze tegenwoordig steeds minder ziet. De lange zijde tegenover de hoofdtribune bestaat uit drie delen staantribune, waarvan één een heel klein hoekgedeelte is. Dat lijkt op een soort noodtribune, maar we schatten dat dit het normale uitvak is. Daar heeft Kaiserslautern echter niet genoeg aan.

Kaiserslautern speelt thuis
Die 4.000 supporters waarover de Köln-supporter sprak, die zitten er zeker. Het is één grote, lange rode massa. We tellen 25 spandoeken, zo’n 15 vlaggen en 2 capo’s in de hekken met de rug naar het veld en een luidspreker richting hun mede-supporters. De sfeer zit er goed in. Aan niets is te merken dat Kaiserslautern vandaag de uitspelende ploeg is. Als Bachmann de bezoekers op een 0-1 voorsprong schiet, springt ook nog een derde deel van de mensen op de hoofdtribune op. Die pasten niet meer in het al enorm uitgebreide uitvak. Later roept de stadionspeaker om dat er vandaag 6.437 toeschouwers zijn. We schatten dat zeker zo’n 5.000 supporters hier alleen deze week zijn om hun Mannschaft te steunen. En dat blijkt te helpen. Na een 0-2 ruststand maakt Thiele er na ruim een uur 0-3 van. Een heus ‘Jantje’ in eigen huis, een fikse nederlaag dreigt.

bananenflanke IMG 20191130 131006

Viktoria Köln creëert wel wat kansen, maar we kijken elkaar toch geregeld aan met een blik van ‘waar zitten we naar te kijken?’. Maar oké, voor goed voetbal komen we hier niet. Ook de 36-spits Bunjaku, topscorer van de 3. Liga met 12 goals, komt er niet aan te pas. Tot de captain van Köln, die luistert naar de heerlijke naam Mike Wunderlich, plots de 1-3 maakt. We verwachten een groot feest en fans die massaal achter hun ploeg gaan staan. De realiteit is dat de fans van Kaiserslautern rustig doorgaan met geschreeuw, gezang en gespring, en die van Köln nergens in geloven. Tot diezelfde Wunderlich vijf minuten voor tijd de aansluitingstreffer maakt. Een Doppelpack van de nummer 10 en tevens het enige vleugje creativiteit in de ploeg van Köln. Al wil de rechtsbuiten ook nog weleens een mannetje passeren, om zich daarna steevast stuk te lopen op een volgend mannetje.

De schitterende omgeving, de bijzondere janboel met tribunes, het ontdekken van een nieuwe club en de fantastische fans van Kaiserslautern maken het bezoekje wunderschön.

Gezocht: harde kern
Een magistrale comeback hangt in de lucht, maar aan de supporters bij ons in het sta-vak valt dat niet te merken. Dit moet de harde kern zijn, maar wij kunnen ze niet ontdekken. Oké, we horen af en toe een trommel. En bij elke kleine kans roept de tribune twee keer ‘Vik! Vik! Viktoria!’. Het dieptepunt van het ‘lawaai’ op onze tribune komt van een man die we in de 50 schatten. Grijs haar, een montuur dat iets te sterk doet denken aan een vuurwerkbril en – als belangrijkste wapenfeit – een mondtoeter in de hand. Op willekeurige momenten blaast hij een paar keer op z’n toeter, waarna zo’n vijftien mannen om hem heen ‘hééé’ roepen. ‘Toooet!’ ‘Hééé!’ ‘Toooeet!’ ‘Héééj!’. En dan lachen. Het is gênant.

bananenflanke IMG 20191130 152313

Een hoogtepunt volgt nog wel op het veld. Als Köln volop de aanval zoekt, maar op het middenveld een luchtduel verliest, bedenkt Kaiserslautern-invaller Skarlatidis zich geen moment. De bal stuitert één keer voor zijn voeten voordat hij uit het niets het leer ineens op de slof neemt en met een fenomenale boogbal de bal over de keeper heen in het net pantoffelt. Een onverwacht stukje schoonheid na 90 minuten lang geploeter. Kaiserslautern pakt z’n derde overwinning op rij en klimt over Köln heen op de ranglijst. Köln wint daarentegen voor de negende keer op rij niet.

Uitvak
Ondanks het matige voetbal en de tegenvallende thuisfans, pakken we met een heerlijk gevoel de tram richting het centrum van Keulen. De schitterende omgeving, de bijzondere janboel met tribunes, het ontdekken van een nieuwe club en de fantastische fans van Kaiserslautern maken het bezoekje wunderschön. Wat dat betreft is dat ook onze tip voor hoppers die Viktoria Köln aan willen doen: pak een pot waarbij de kans groot is dat de gasten wat volk meenemen. En als je de kans hebt, koop dan ook een kaartje voor dat uitvak.

Volg ons ook op Twitter en Instagram!