pijl

Bayer Leverkusen en Peter Bosz snakken naar eremetaal

Een prijs is dit seizoen nodig voor Bayer Leverkusen, want de ploeg van trainer Peter Bosz greep naast het zo felbegeerde Champions League-ticket. Voor Daley Sinkgraven is het winnen van de DFB-Pokal een mooi verjaardagscadeau, ook al speelt hij niet mee wegens een heupblessure. Een noodzakelijk cadeau ook, getuige zijn woorden in mei, want één doel is al niet behaald: ‘Het seizoen is geslaagd wanneer we dat ticket pakken én de bekerfinale winnen.’

bananenflanke IMG 4950
Lukt het Bayer Leverkusen om na 27 jaar weer eens een prijs te winnen? © Bananenflanke.nl

Redactie Bananenflanke, 4 juli 2020. 

Voor aanvang van de hervatting na de coronapauze zat het geloof er goed in bij Leverkusen. Het vertrouwen werd vervolgens direct gestaafd door prima resultaten, aanvallend en flitsend spel én onder meer een uitstekende Kai Havertz. Het was bij vlagen een lust voor het oog om naar de ploeg van Bosz te kijken. Het ticket voor een plaats in de Champions League lag voor het grijpen, maar Bayer greep ernaast. 

Lees ook: Weergaloze comeback levert Leverkusen de UEFA Cup op

In de afgelopen weken sloeg Die Werkself de plank alleen een paar keer goed mis, waardoor het concurrenten RB Leipzig en Borussia Mönchengladbach wél een ticket zag pakken. Leverkusen verloor met 2-4 van Bayern München, speelde met 1-1 gelijk tegen het zwalkende Schalke 04 en ging met 2-0 onderuit bij Hertha BSC. Voor Leverkusen rest daardoor volgend seizoen ‘slechts’ een plaats in de groepsfase van de Europa League.

Om het seizoen alsnog elan te geven, is er nogal wat werk aan de winkel. Tegenstander vanavond in het Olympiastadion in Berlijn is regerend bekerhouder en landskampioen Bayern München. Der Rekordmeister is in bloedvorm en laat nauwelijks een steekje vallen sinds de coronapauze. 

De stunt van Hertha II
Een prijs pakken is voor Leverkusen sowieso eens nodig. De kast met eremetaal is namelijk angstvallig leeg. In 1988 won Leverkusen de UEFA Cup en enkele jaren later, in 1993, legde de club beslag op de DFB-Pokal. Een zege vanavond geeft dat laatste kunstje dus pas na 27 jaar een vervolg. Een prijs pakken in tijden van het coronavirus is sowieso wat vreemd, maar nog vreemder was wellicht het avontuur destijds.

In de finale speelde Leverkusen namelijk in Berlijn, voor dik 76.000 toeschouwers, tegen Hertha BSC. En nee, dat was niet het eerste van Hertha, maar het tweede elftal. Een uniek moment in de Duitse voetbalgeschiedenis, dat in zekere zin bijna werd herhaald door Saarbrücken. De vierde divisionist verloor echter dit seizoen in de halve finale van Leverkusen. 

Peter Bosz kan de vierde Nederlandse trainer worden die de DFB-Pokal wint, in navolging van Rinus Michels, Huub Stevens (2x) en Louis van Gaal.

Op 12 juni 1993 was dus Hertha II, te bestempelen als een amateurploeg, de bekerfinalist. Het was de eerste keer dat een ploeg van het derde niveau in de bekerfinale stond. Hertha II bereikte de eindstrijd in eigen stad door in de kwartfinales FC Nürnberg te verslaan en in de halve eindstrijd was het Chemnitzer FC eveneens met 2-1 de baas. 

Voor Leverkusen was het de eerste keer en tot dusver de laatste keer dat de DFB-Pokal werd gewonnen. Via FC Carl Zeiss Jena en Eintracht Frankfurt werd toen de finale behaald. Dankzij een doelpunt van Ulf Kirsten in de 77ste minuut ging de 'Pokal' naar Leverkusen. Tot op de dag van vandaag is de prestatie van Hertha II een stunt van jewelste.

In de daaropvolgende jaren bereikte Leverkusen twee keer de eindstrijd van de DFB-Pokal. In 2002 was Schalke te sterk, in 2009 bleek Werder Bremen de betere. Bayern München gaat fier aan kop als het gaat om het DFB-Pokal-klassement. Al 19 keer won de grootmacht uit Beieren deze prijs, de twintigste ligt voor het grijpen.

Honger
Waar Daley Sinkgraven zijn verjaardag en vooral zijn eerste Duitse seizoen, ondanks zijn afwezigheid, wil opluisteren met een prijs, daar is trainer Peter Bosz ook toe aan eremetaal. De Apeldoorner heeft als trainer van een topclub nog geen prijs gepakt. De honger van Bosz en zijn ploeg is groot, maar of zijn equipe is opgewassen tegen het ontketende en ongenaakbare Bayern München, is de grote vraag.