pijl

Chaos regeert in 3. Liga, maar competitie wordt toch hervat

FC Magdeburg en Carl Zeiss Jena willen (nog) niet spelen, Waldhof Mannheim eist geld terug en Hallescher FC beticht de DFB zelfs van chantage. De geplande hervatting van de 3. Liga gaat niet zonder slag of stoot.

bananenflanke Magdeburg stadion
Magdeburg-stadion. © Bananenflanke

Door Martijn Visscher, 24 mei 2020.

Donderdag zorgde de Duitse voetbalbond voor duidelijkheid. De competitie op het derde niveau wordt zaterdag 30 mei hervat. De elf resterende speelronden moeten op 4 juli zijn afgerond en dat betekent continu Engelse weken.

Ruim een maand geleden schreven we al een verhaal over de enorme verdeeldheid in de 3. Liga en sindsdien zijn de tegenstanders van een hervatting er alleen nog maar meer met gestrekt been ingevlogen. De gemeenschappelijke vijand? De DFB.

Laten we beginnen met FC Magdeburg, dat kenbaar heeft gemaakt op z’n vroegst op 11 juni te willen beginnen. Een van de redenen is dat de eerste twee testronden op het coronavirus nog niet zijn uitgevoerd, waardoor het verplichte quarantaine-trainingskamp van een week waarschijnlijk pas vanaf donderdag of vrijdag kan worden belegd.

Iedereen bedrijft politiek, maar de DFB nog het meest. Ze zetten politici onder druk om maar te kunnen spelen. Dat vind ik schandalig. Het is chantage.

Daarnaast zijn tot en met woensdag teamtrainingen in de deelstaat Saksen-Anhalt verboden. FC Magdeburg en ook Hallescher FC hebben vervolgens slechts een paar dagen de tijd om zich voor te bereiden op de competitiestart, terwijl andere clubs al veel langer in voorbereiding zijn. ‘Dit heeft niets meer met een sportief verloop van de competitie te maken. Een farce’, fulmineerde Magdeburg-trainer Claus-Dieter Wollitz.

Hallescher-directeur Ralf Heskamp haalde keihard uit naar de volgens hem slecht communicerende DFB. ‘Binnen 24 uur verandert de bond van gedachten en moet er op 30 mei worden gevoetbald. Daardoor raakt onze planning in de war. Iedereen bedrijft politiek, maar de DFB nog het meest. Ze zetten politici onder druk om maar te kunnen spelen. Dat vind ik schandalig. Het is chantage.’

Reiner Haseloff, minister-president van Saksen-Anhalt beweerde bijna twee weken terug dat de DFB druk op hem zou hebben uitgeoefend. Als FC Magdeburg of Hallescher FC zou weigeren te spelen, dan zou zelfs hun licentie kunnen worden ingetrokken. De voetbalbond reageerde met verbazing en wees de beschuldigingen van Haseloff resoluut van de hand.

Eind april vroeg de DFB de clubs om hun mening over een hervatting van de 3. Liga. Tien waren voor, acht tegen en twee stelden zich neutraal op. Opvallend is dat de nummers 1, 2 en 15 tot en met 20 het seizoen per direct willen beëindigen.

Ook het verzoek van FC Magdeburg viel niet in goede aarde bij de DFB, dat in een reactie aangaf dat de eerste twee testrondes tijdens het trainingskamp kunnen plaatsvinden. Van een testcapaciteitsprobleem, zoals Magdeburg communiceerde, is volgens de bond eveneens geen sprake. Het moddergooien leidt ertoe dat zowel Magdeburg als Hallescher FC juridische stappen overweegt.

Hekkensluiter Carl Zeiss Jena sluit zich daar bij aan. In deelstaat Thüringen mag er tot en met 5 juni niet getraind en gespeeld worden. Daardoor moet Jena zich in een andere deelstaat voorbereiden en daar ook de thuiswedstrijd tegen Chemnitzer FC afwerken. En dus niet in eigen stadion. Jena voelt zich door de korte voorbereidingstijd voor het blok gezet, maar de DFB wijst erop dat de club genoeg tijd had om een trainingskamp buiten Thüringen te organiseren.

bananenflanke Jena x27

Komen we tot slot bij Waldhof Mannheim. De huidige nummer twee is van plan gemaakte kosten naar de DFB te sturen. Het gaat daarbij onder meer om een bedrag van 58.000 euro voor het quarantaine-hotel. Mannheim beroept zich op een verordening van zijn deelstaat Baden-Württemberg, maar de DFB counterde door te stellen dat de reeds eerder gemaakte afspraak is dat de clubs de kosten moeten ophoesten.

Hoewel de 3. Liga komende zaterdag wordt hervat, lijkt de strijd tussen tegenstanders en de DFB nog lang niet gestreden. Het is de vraag of de competitie ook daadwerkelijk wordt uitgespeeld met zoveel onenigheid. Om maar te zwijgen over eventuele coronabesmettingen en de fysieke belasting voor spelers. De chaos regeert.