pijl

Clubs in 3. Liga staan lijnrecht tegenover elkaar

Wel of niet het seizoen afmaken? De Bundesliga lijkt eensgezind, maar op het derde niveau heerst geen consensus. Sterker, clubs staan lijnrecht tegenover elkaar.

bananenflanke Preussen block O
De aanhang van Preussen Münster in Block O. © Bananenflanke 

Door Martijn Visscher, 18 april 2020.

Vrijdagmiddag barstte de bom definitief middels een door acht ploegen uitgebracht statement. Preussen Münster, Hallescher FC, Waldhof Mannheim, FC Magdeburg, Chemnitzer FC, Carl Zeiss Jena, Sonnenhof Grossaspach en FSV Zwickau pleiten ervoor om het seizoen per direct te beëindigen.

Het voetbal heeft volgens hen in tijden van deze coronacrisis geen enkele prioriteit. De volksgezondheid staat voorop. De risico’s bij het opstarten van trainingen en hervatten van de competitie zijn simpelweg te groot.

Daarnaast geeft het achttal aan dat wedstrijden zonder publiek financieel gezien geen enkel voordeel opleveren. Sterker, het zou de clubs alleen maar meer geld gaan kosten met faillissementen tot gevolg. Kortom, stoppen en wel meteen.

Unterhaching, Ingolstadt, 1860 München, Bayern München II en Würzburger Kickers, allemaal uit Beieren, hebben zich uitgesproken vóór een hervatting van de competitie. De resterende zeven staan niet onwelwillend tegenover een vervolg.

In tegenstelling tot de Bundesliga en de Tweede Bundesliga zijn de clubs op het derde niveau niet afhankelijk van tv-gelden. Een groot deel van de inkomsten komt uit kaartverkoop en bijdragen van sponsoren.

Zo op het eerste gezicht lijkt het verklaarbaar dat het achttal de DFB, organisator van de 3. Liga, verzoekt om de bal dit seizoen niet meer te laten rollen. Over de rol van de volksgezondheid bestaat sowieso geen discussie.

Toch plaatsen critici enige kanttekeningen, gericht op het sportieve aspect. Het achttal wil namelijk ook de huidige stand als eindstand laten gelden, mét promotie en zónder degradatie.

website laten maken Zwickau
Een fraaie sfeeractie van de fans van FSV Zwickau. © Bananenflanke

Waldhof Mannheim (2e) zou daardoor promoveren, terwijl Chemnitzer FC (13e), FC Magdeburg (15e), Hallescher FC (16e), FSV Zwickau (17e), Preussen Münster (18e), Sonnenhof Grossaspach (19e) en Carl Zeiss Jena (20e en laatste) zich geen zorgen meer hoeven te maken. Normaliter degraderen namelijk de onderste vier teams.

De overige twaalf clubs stellen zich momenteel anders op. Unterhaching, Ingolstadt, 1860 München, Bayern München II en Würzburger Kickers, allemaal uit Beieren, hebben zich uitgesproken vóór een hervatting van de competitie. De resterende zeven staan niet onwelwillend tegenover een vervolg, maar weigeren vooralsnog een kant te kiezen.

Zo heeft iedere club wel een bepaald belang en wordt het voor de DFB nog een hele opgave om alle kikkers weer in de kruiwagen te krijgen. De verhoudingen staan op scherp.

Nieuwe structuur?
Volgens Kicker heeft één niet nader genoemde club zelfs een voorstel bij de DFB ingediend voor een nieuwe structuur met twee competities: een 3. Liga Nord en een 3. Liga Süd. Elk bestaand uit 20 teams. Vanaf volgend seizoen zou dit in werking moeten treden. De kans dat dit voorstel wordt aangenomen, lijkt echter klein.

Wel is het zo dat de 3. Liga sinds de invoering in 2008 een zorgenkindje is. Degradanten en promovendi komen vaak financieel in de problemen door enerzijds een fors verlies aan tv-gelden (vanuit de Tweede Bundesliga) en anderzijds enorme investeringen om te voldoen aan de gestelde eisen (vanuit de Regionalliga).

Dat de huidige coronacrisis alle clubs in de 3. Liga zwaar treft, zorgt voor nog meer kopzorgen. Hoe nu verder? Dat er klappen gaan vallen is duidelijk. Zowel bij het hervatten als stopzetten van de competitie. Welke beslissing er ook wordt genomen, niemand komt ongeschonden uit de strijd. In welk kamp je ook zit.