pijl

De geschiedenis van Fortuna Düsseldorf in vijf namen

Op 5 mei viert Traditionsverein Fortuna Düsseldorf het 125-jarig bestaan.

bananenflanke Toten Hosen shirt

Door Tom Janssen, 4 mei 2020.

In de roerige geschiedenis van deze cultclub aan de Rijn hebben een aantal bekende en minder bekende mensen zich een prominente plek weten te verwerven. Daarom: de historie van Fortuna Düsseldorf aan de hand van vijf namen.

Toni Turek

In 1954 vindt voor het eerst na de Tweede Wereldoorlog het wereldkampioenschap voetbal weer in Europa plaats. In Zwitserland weet één land zich weer wat kleur op het blazoen te spelen. De pas gevormde Bondsrepubliek West-Duitsland doet mee aan het toernooi en haalt de finale in het Wankdorfstadion van Bern. In de eindstrijd klopt het de onverslaanbaar geachte Hongaren van Ferencs Puskás met 3-2, na met 0-2 achter te hebben gestaan. De doelman van het winnende Duitse elftal? Toni Turek.

De keeper van Fortuna Düsseldorf zit aanvankelijk nog op de bank. Bondscoach Sepp Herberger kiest voor concurrent Heinrich Kwiatkowski. Maar al in de poulefase ontmoeten de Duitsers de gevreesde Hongaren. De Magische Magyaren, die in de kwalificatiereeks Engeland uitschakelden, halen verschrikkelijk uit. Het wordt 8-3. De Duitse doelman Kwiatkowski gaat niet vrijuit bij enkele tegentreffers. Turek krijgt zijn kans en beleeft dus uiteindelijk het ‘Wunder von Bern’ tussen de twee palen van het Duitse doel.

Voor Fortuna is Turek aanzienlijk minder succesvol. Hij wint geen prijzen met de club, maar speelt meer dan 130 wedstrijden voor de roodwitten. Dat de sluitpost zijn carrière afsloot bij rivaal Borussia Mönchengladbach wordt hem in Düsseldorf al gauw vergeven.

Na zijn dood wordt het ‘clubhuis’ van Fortuna, waar de jeugdopleiding zetelt, vernoemd naar Toni Turek. Het einde van het leven van Turek mag gerust tragisch genoemd worden. In 1973 raakt hij verlamd en een kleine tien jaar later krijgt hij een zware hersenbloeding. In 1984 sterft Turek, 65 jaar oud.

Klaus en Thomas Allofs

Fortuna Düsseldorf vestigde tussen 1978 en 1980 een opmerkelijk record: Het team bleef maar liefst 18 wedstrijden op rij ongeslagen in het Duitse bekertoernooi. In 1978 en 1979 kwam de DFB-Pokal ook daadwerkelijk mee naar de Landeshauptstadt van Noordrijn-Westfalen. Belangrijk aandeel in deze successen hadden de broers Klaus en Thomas Allofs.

Beide veelscorende spitsen met mooie carrières. Vooral Klaus vergaart de nodige faam, onder andere (later) bij Köln, Marseille, Werder Bremen én Die Mannschaft. Thomas scoorde het openingsdoelpunt in de Europacup II-finale van 1979. Jawel, Düsseldorf haalde de finale van dat bekertoernooi, maar legde het in de verlenging af tegen het Barcelona van Johan Neeskens, Hans Krankl en Charlie Rexach. De wedstrijd was wel een waar doelpuntenspektakel: de Catalanen wonnen met 4-3.

Klaus en Thomas Allofs scoorden samen meer dan 120 goals voor Fortuna Düsseldorf. De beide aanvallers, geboren en getogen Düsseldorfers, schoten zich met hun vele en vaak belangrijke goals voor eeuwig de annalen van F95 in.

Die Toten Hosen

Als het over de historie van Fortuna Düsseldorf gaat, kun je deze heren eenvoudigweg niet vergeten. In 2019 vierden Die Toten Hosen - een van de grootste bands van Duitsland - dat ze al 30 jaar ‘verliefd’ waren op Fortuna. De liefde is geheel wederzijds: de muzikanten zijn ereleden van de vereniging. Maar waarom eigenlijk?

De relatie van Die Toten Hosen met F95 gaat terug tot 1989. Om de sportief in verval geraakte vereniging te helpen, doneerde de band uit Düsseldorf van ieder verkocht concertkaartje één Duitse Mark aan Fortuna.

Aan het begin van dit millennium stond Fortuna Düsseldorf - inmiddels afgezakt tot in de Oberliga - aan de vooravond van een faillissement. Die Toten Hosen sprongen in de bres en werden hoofdsponsor van de club. Het was het moment van de geboorte van een cultshirt: het doodskoplogo van de band prijkte trots op de borst van het tricot van Fortuna.

Aan de vooravond van de beslissende promotie-degradatiewedstrijd van Fortuna tegen Hertha BSC in 2012 - de Düsseldorfers konden voor het eerst in jaren weer terugkomen in de Bundesliga - hadden de Hosen een verrassing in petto voor de selectie.

De spelers werden naar een parkeergarage geleid, onder het spelershotel, waar de ploeg in afzondering zat. Daar werden ze in een donker hoekje getrakteerd op een mini-concert van de band. Wat gebeurde? Fortuna promoveerde!

Friedhelm Funkel

Voor de trouwe Sportschau-kijker uit de jaren tachtig is Friedhelm Funkel vooral die degelijke middenvelder van het destijds verrassend sterke Bayer 04 Uerdingen. Maar Funkel kan tevens bogen op een lange loopbaan als trainer. Na passages bij onder meer MSV Duisburg, 1.FC Köln, Eintracht Frankfurt en - uiteraard - Uerdingen, belandde de immer bebaarde coach in 2016 bij Fortuna Düsseldorf.

Funkel behaalde in dik twee jaar veel successen. In 2018 werd Fortuna kampioen van de Tweede Bundesliga en promoveerde zo terug naar de hoogste klasse. Het seizoen daarop was het team de voornaamste degradatiekandidaat. Handhaving was volgens de kenners uitgesloten. Toch wist Funkel zijn elftal in de Bundesliga te houden. De compilatie-DVD van het seizoen 2018/2019 heet dan ook ‘Abstiegskandidat Nummer 1’.

Trainer en club gingen begin dit jaar echter uit elkaar. 2020 was nog maar net begonnen en corona nog ver weg, toen Fortuna Funkel aan de straat zette. Dat gedwongen afscheid was saillant: daags voor zijn ontslag werd Funkel door de lokale sportpers nog tot Sporttrainer van het Jaar van de stad Düsseldorf uitgeroepen. Het kan verkeren.

Rouwen Hennings

Hét uithangbord van het huidige Fortuna Düsseldorf luistert naar de naam Rouwen Hennings. Een op het oog wat bonkige spits, maar schijn bedriegt. Typ Hennings’ naam in op YouTube en je vindt behoorlijk wat mooie goals terug.

Ongeveer tegelijk met trainer Funkel begon Hennings bij de club. Het bleek een droomhuwelijk. Met beslissende doelpunten had hij een groot aandeel in de promotie in 2018 en in het klassebehoud in 2019. In de herfst van zijn loopbaan - Hennings is ‘al’ 32 - presteert de aanvaller op de toppen van zijn kunnen, op het hoogste niveau in Duitsland.