pijl

De hoge pieken en diepe dalen van Tennis Borussia Berlin

Na tien jaar afwezigheid is Tennis Borussia Berlin terug in de Regionalliga. Zondag starten de paars-witten de competitie meteen met een stadsderby, tegen VSG Altglienicke. De tolerante traditieclub heeft in zijn 118-jarige bestaan hoge pieken en diepe dalen gekend. Een duik in de geschiedenis.

Door Martijn Visscher, 15 augustus 2020.

De Champions League, dat is het doel van Tennis Borussia Berlin als in 1996 de Göttinger Grüppe instapt als nieuwe hoofdsponsor en de macht overneemt. De financiële dienstverlener belooft de op dat moment op het derde niveau actieve Berlijners bakken met geld.

Kosten noch moeite worden aanvankelijk gespaard om de ambities te verwezenlijken. De hoog aangeschreven Hermann Gerland en later Winnie Schäfer worden als trainer aangesteld en bekende spelers als Ansgar Brinkmann, met de bijnaam ‘Witte Braziliaan’, en Sergej Kirjakow komen op de loonlijst te staan.

De Tweede Bundesliga wordt bereikt, maar in 2000 dondert de hele boel in elkaar. Tennis Borussia Berlin, kortweg TeBe Berlin, handhaaft zich onder Schäfer. Toch is die prestatie uiteindelijk niets waard, want de licentie wordt afgepakt. De Göttinger Grüppe maakt er een financiële janboel van en laat de club uit de wijk Charlottenburg in chaos achter. Verplichte degradatie volgt.

De Regionalliga Nordost, die zaterdag van start gaat, telt dit seizoen liefst zeven Berlijnse ploegen. Naast TeBe Berlin zijn ook VSG Altglienicke, Berliner AK 07, BFC Dynamo, SV Lichtenberg 47, FC Viktoria 1889 en Hertha BSC II vertegenwoordigd. Daarnaast maken clubs als Chemnitzer FC, Energie Cottbus en Lokomotive Leipzig deel uit van de competitie.

De grootheidswaanzin leidt ertoe dat TeBe Berlin na twee faillissementen op een bepaald moment zelfs afzakt naar de Berlin-Liga, het zesde niveau. Trouwe fans komen in actie en zamelen geld in. Het voortbestaan is niet in gevaar, maar van de Berlijnse topclub van weleer is weinig meer over.

Topclub ja, want als we echt ver terug gaan in de tijd dan wordt duidelijk dat TeBe Berlin voor en na de Tweede Wereldoorlog een van de beste verenigingen is uit de hoofdstad. Tussen 1947 en 1958 is het vijf keer de beste van Berlijn. Rivaal Hertha BSC, ook uit Charlottenburg, heeft regelmatig het nakijken.

Bij de invoering van de Bundesliga in 1963 mist TeBe Berlin de boot. Pas in 1974 wordt promotie naar het hoogste niveau afgedwongen. Na een degradatie, wederom een promotie en wederom een degradatie – ook al wordt Bayern München met 3-1 verslagen – raakt de Bundesliga voor altijd uit het zicht. Ook de dubieuze geldschieter Göttinger Grüppe kan daar later geen verandering in brengen.

Anno 2020 mag TeBe Berlin het weer in de Regionalliga proberen, na tien jaar afwezigheid. De club, die zijn thuiswedstrijden afwerkt in het Mommsenstadion, werkt met een begroting van ruim een half miljoen euro en wil zich stabiliseren op het vierde niveau. Al dromen ze in Charlottenburg al stiekem van de 3. Liga en dus een terugkeer in het profvoetbal.

Champions League is in ieder geval een vies woord geworden. Die ambitie mag buurman Hertha BSC proberen te verwezenlijken. Bij TeBe Berlin is men gebaat bij rust en continuïteit, zonder grootspraak. Brinkmann en Kirjakow zijn ingeruild voor namen als Tim Oschmann en Daoud Iraqi. Nu hopen zij een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan de toch al rijke historie van TeBe.

Lees ook: Lokomotive Leipzig terug bij af na mislukte missie

Wil jij Bananenflanke helpen verder te laten rijpen?