pijl

Kunnen ze bij het jarige Hansa Rostock weer dromen van gloriejaren?

Hansa Rostock is recentelijk 55 jaar geworden. Inmiddels speelt de club uit de noordelijke havenstad ruim acht jaar in de 3. Liga. Komt de gevallen grootmacht nog eens terug op het hoogste niveau? Met weemoed wordt gekeken naar bijvoorbeeld 1991, toen de club zich kroonde tot de laatste kampioen van het voormalige Oost-Duitsland.

 bananenflanke WhatsApp Image 2020-12-28 at 20 29 18
Een vol uitvak met fanatieke Hansa-fans op een winterse avond in Zwickau. © Bananenflanke.nl

Door Alexander Drost, 3 januari 2021.

De Muur is nog maar net gevallen. Duitsland als één land is volop in ontwikkeling. Ook de voetbalcompetities zijn aan verandering onderhevig. Van de voormalig grootheden uit de DDR mogen enkel Hansa Rostock en Dynamo Dresden doorstromen naar de 1. Bundesliga. Andere clubs stromen in lagere competities in. Hansa is dan de regerend én laatste kampioen van de DDR (in 1991 kroont de club zich onder leiding van Uwe Reinders tot kampioen van de Nordostdeutsche Fußballverband Oberliga, zoals de Oberliga in dat seizoen heet).

Barcelona
De fans in het Ostseestadion kunnen zich gaan opmaken voor een nieuw seizoen. Hansa mag zich meten met de groten uit het Westen. Toch wordt het gezien de prestaties geen memorabel seizoen. Met 31 punten rest de club niets anders dan de achttiende plaats en dus degradatie naar de 2. Bundesliga.

Hansa heeft zich in Europa dan al enkele keren laten zien. In 1989 strandt het in de UEFA Cup in de eerste ronde. Een tweeluik met Banik Ostrava gaat verloren (2-7 over twee duels). In het seizoen 1991/92 is het grote FC Barcelona de opponent in de strijd om de Europa Cup I. De Catalanen blijken in de eerste ronde met 1-3 te sterk over twee wedstrijden.

Een reportage over het eerste duel in de Bundesliga.

Drie seizoenen later keren de Ostseestädter terug naar de Bundesliga, om daar tien seizoenen te blijven spelen. In het seizoen 2004-2005 degradeert Hansa. Na twee seizoenen volgt nog eenmaal de terugkeer naar het hoogste niveau.

Bij Hansa Rostock heeft een aantal Nederlanders gespeeld. Peter Bosz, Rick Geenen, Johan Plat en John Verhoek stonden onder contract bij de club, waar overigens meer bekenden voetbalden. Wat te denken van Toni Kroos (jeugdopleiding), Jari Litmanen, Marcus Allbäck, Horst Hrubesch, Oliver Neuville en Sergej Barbarez?

Het blijkt tot dusver het laatste seizoen in Bundesliga. Hansa Rostock begint aan een vrije val en via de Tweede Bundesliga belandt de club in de 3. Liga. In die competitie speelt de club sinds 2012 onafgebroken.

Weg omhoog?
Tijdens de recente verjaardag wordt weemoedig gedacht aan successen uit het verleden. Zit er voor Hansa meer in het vat de komende jaren? In de afgelopen jaren eindigt Hansa steevast op plaats zes in de 3. Liga. De club is een stabiele factor gebleken op het derde niveau. Vraag is of dat fundament voldoende is voor een stap hogerop. Wat de club in ieder geval mee heeft is het kolkende Ostseestadion met hondstrouwe en bloedfanatieke fans.

Lees ook: KFC Uerdingen staat aan de rand van de afgrond