pijl

Duitsland eert zijn helden (deel 2): Max Morlock

De naam van een voetbalstadion verwijst in veel gevallen naar een sponsor of naar een streek of wijk van een stad waar het stadion is gevestigd. Een aantal stadions draagt de naam van een persoon, soms een ex-voetballer of een bobo, die in het verleden een belangrijke rol heeft gespeeld bij de club die in het stadion speelt. Er zijn ook stadions genoemd naar personen die – zeer waarschijnlijk – zelf nooit hebben gevoetbald en waarvan men zich afvraagt wie de persoon nou eigenlijk was en waarom het stadion naar die persoon is vernoemd. In een aantal afleveringen gaan we in op de naamgever van een aantal stadions. 

bananenflanke 20200722 153111 x27
Het Max Morlock Stadion in Nürnberg. Foto: Hollandische Bundesliga Fans

Door Frits Drost, 4 april 2022.

Vanuit Jena zakken we af naar Nürnberg in Beieren, waar we een nieuwe held vinden. 

'Identität beginnt mit einem Namen' staat er boven één van de ingangen van het Max-Morlock-Stadion in Nürnberg. Met daarbij een afbeelding van de naamgever van het stadion. De 1. FC Nürnberg speelt de thuiswedstrijden in dit speciaal voor het wereldkampioenschap van 2006 gerenoveerde stadion. De kosten van de renovatie? Een slordige 56 miljoen euro. Het Nederlands elftal verloor in dit stadion het befaamde rood aangelopen duel met Portugal.

bananenflanke Schermafbeelding 2022-03-16 om 11 07 44
Het Max-Morlock-Stadion in Nürnberg. Foto: Hollandische Bundesliga Fans

Scoren!
Wie was Maximilian (Max) Morlock? Max Morlock is geboren in Nürnberg, in 1925. In zijn jeugd speelde hij bij Eintracht Nürnberg. Toen hij 14 jaar oud was speelde hij een wedstrijd tegen 1. FC Nürnberg. Max speelde in de wedstrijd zo veelbelovend dat een overstap naar 1. FC Nürnberg snel werd geregeld.

Lees ook: Duitsland eert zijn helden (deel 1): Ernst Abbe

Al op 16-jarige leeftijd speelde hij in het eerste elftal van 'Der Club', mede omdat veel basisspelers vanwege de Tweede Wereldoorlog niet beschikbaar waren. In 1943 moest Morlock zelf het leger in. Na de oorlog sloot hij opnieuw aan bij 1. FC Nürnberg in de Oberliga. Hij ging door waarmee hij in 1943 noodgedwongen moest stoppen: scoren!

Met 1. FC Nürnberg behaalde hij in de jaren 1948 en 1961 het kampioenschap van West-Duitsland. Het eerste seizoen van de Bundesliga - 1963/1964 - was het laatste seizoen van Max Morlock. Hij heeft dan meer dan 20 seizoenen voor zijn club gespeeld. Zijn laatste doelpunt scoorde hij vlak voor zijn 39ste verjaardag in een wedstrijd tegen de Hamburger SV. Morlock speelde meer dan 900 keer in het eerste elftal van 1. FC Nürnberg waarin hij meer dan 700 doelpunten scoorde. In 1961 werd hij door de Duitse sportpers verkozen tot Duits voetballer van het jaar.  

Morlock was ook in Die Mannschaft een graag geziene speler. Hij speelde in totaal 26 interlands, waarin hij 21 keer scoorde. En: hij was erbij! Bij het 'Wonder van Bern'. De WK finale van 1954 werd gespeeld tussen West-Duitsland en Hongarije in het Wankdorfstadion in Bern.

Hongarije had een dreamteam en was de torenhoge favoriet voor de wereldtitel. In de groepsfase had Hongarije de Duitsers nog alle hoeken van het veld laten zien, de Hongaren wonnen overtuigend met 8-3. De finale begon ook heel voortvarend voor Hongarije. Al na 8 minuten stonden de Hongaren, onder leiding van de legendarische Ferenç Puskas, met 2-0 voor.

Niet veel later scoorde Max Morlock de aansluitingstreffer: 2-1. Helmut Rahn zorgde er met twee doelpunten voor dat Duitsland met 2-3 won. De wereldtitel was binnen, het 'Wonder van Bern' was geschied en West-Duitsland stond mede dankzij Morlock weer op de kaart. Niet alleen voor wat betreft het voetbal, maar zeker ook qua gevoel van eigenwaarde en identiteit. 

bananenflanke 20200722 152457
Het Max Morlock Stadion in Nürnberg. Foto: Hollandische Bundesliga Fans

Supportersactie
In 2008 werd bij de Noordtribune van het stadion een standbeeld van Max Morlock onthuld. Het geld voor het beeld, gemaakt door beeldhouwer Edgar Hahn, werd door de supporters bij elkaar gebracht. 

Het stadion werd gebouwd in 1928. De eerste naam van het stadion was toen Städtiches Stadion. In 2017 kreeg het stadion ook de naam van Max Morlock, nadat het contract met de vorige naamgever, een grote bank, afliep. Daarmee kreeg ook 1. FC Nürnberg weer een stuk identiteit terug. Want: 'Identität beginnt mit einem Namen'. En zo is het.