pijl
  1. Je bent nu hier:
  2. Home
  3. /
  4. Achtergrond
  5. /
  6. God in Gelsenkirchen

God in Gelsenkirchen

Klaas-Jan Huntelaar maakt het seizoen af bij het in degradatienood verkerende Schalke 04. In Gelsenkirchen wordt hij met open armen ontvangen. Een terugblik op zijn zeven jaar bij Schalke aan de hand van vijf gebeurtenissen.

 bananenflanke Huntelaar
Klaas-Jan Huntelaar in het shirt van Schalke 04. © Orange Pictures

Door Martijn Visscher, 20 januari 2021.

Presentatie op 8 september 2010
‘Ik wil hier zo veel mogelijk doelpunten maken’, spreekt Huntelaar tijdens zijn officiële presentatie. De dan 27-jarige spits tekent voor drie jaar in Gelsenkirchen na een avontuur bij AC Milan, waar hij na de komst van Zlatan Ibrahimovic overbodig is geworden. ‘Ik zie Schalke 04 als een heel mooie club. Ze strijden vaak lang om de titel. Het is voor mij een mooie uitdaging om met deze club kampioen te worden. Ik wil prijzen winnen’, zegt hij in gezelschap van trainer Felix Magath.

Schalke betaalt naar verluidt 14 miljoen euro voor Huntelaar, die voor zijn transfer advies inwint bij voormalig Schalke-spits Youri Mulder. ‘Hij heeft mij veel positiefs verteld over de club, vooral over de fantastische fans. Daarom was Schalke voor mij eerste keus, ook al had ik meerdere aanbiedingen.’

Winst van de DFB-Pokal in 2011
Op 21 mei 2011 pakt Huntelaar met Schalke de Duitse beker door in een eenzijdige finale met 5-0 af te rekenen met MSV Duisburg. Huntelaar neemt twee treffers voor zijn rekening in een ploeg met klinkende namen als Manuel Neuer, Julian Draxler en natuurlijk Raúl. In de halve finale wordt eerder afgerekend met het Bayern München van Louis van Gaal.

Het veroveren van de DFB-Pokal brengt heel wat teweeg in Gelsenkirchen. Huntelaar maakt het allemaal van dichtbij mee. ‘Ik heb nog nooit zo veel mensen gelukkig gezien op die dag en de dagen erna. Je kon van elk gezicht aflezen dat we de mensen iets bijzonders hadden gegeven.’

Topscorer van de Bundesliga, seizoen 2011/2012
Scoren, dat doet Huntelaar veelvuldig bij Schalke. Zelfs zo veel dat hij in 2012 als eerste Nederlander wordt gekroond tot topscorer van de Bundesliga met 29 doelpunten. Bovendien een evenaring van het clubrecord van icoon Klaus Fischer.

Huntelaar laat in het klassement concurrenten als Mario Gómez (26), Robert Lewandowski (22) en Claudio Pizarro (18) achter zich. In zijn gehele periode bij Schalke zal Huntelaar uiteindelijk uitkomen op 126 goals in 240 officiële wedstrijden.

Gedenkwaardig Champions League-duel in 2015
Weinig mensen geven meer een stuiver voor de kansen van Schalke in de achtste finales van de Champions League, na een 2-0 nederlaag in eigen huis tegen Real Madrid. Maar in Bernabéu, op 10 maart 2015, is Huntelaar met Schalke ontzettend dicht bij een stunt. In de slotfase maakt hij, na eerder al een keer trefzeker te zijn geweest, de 3-4 en dus hebben de Duitsers nog één goal nodig. Die komt er niet, maar bij de fans van Schalke staat deze wedstrijd in het geheugen gegrift.  

Tranen bij zijn afscheid in 2017
Na zeven overwegend mooie jaren neemt een emotionele Huntelaar afscheid van de Schalke-familie. In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, op 13 mei tegen Hamburger SV, krijgt hij een basisplaats en na afloop wordt The Hunter met zijn gezin uitgebreid in het zonnetje gezet.

Huntelaar is in zijn tijd bij de club uitgegroeid tot een legende en wordt op handen gedragen door de supporters. Ook zij worstelen met hun emoties. ‘Mijn gehele periode bij Schalke was een hoogtepunt’, besluit hij.

Ruim drieënhalf jaar later valt Huntelaar voor de avances van het geplaagde Schalke. De fans zijn in extase. Hij begint aan zijn lastigste en tevens laatste maanden als prof, in het shirt van Die Königsblauen. Het tekent zijn onvoorwaardelijke liefde voor Schalke.

Lees ook: Tedesco is nog altijd fan van Schalke 04