Borussia Mönchengladbach is momenteel de verrassende koploper in de Bundesliga. Tijd dus om een bezoek te brengen aan Die Fohlen, in de thuiswedstrijd tegen Werder Bremen.
Door Martijn Visscher, 12 november 2019.
De tijden dat Borussia Mönchengladbach zichzelf de beste van Duitsland mocht noemen, liggen al ver achter ons. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was het wel meteen vijf keer raak, met sterspelers als Günter Netzer en Berti Vogts.
Anno 2019 is Gladbach een subtopper, die Europees voetbal als doelstelling heeft. Voorlopig ligt de ploeg van de nieuwe trainer Marco Rose op koers. Tot veler verbazing staat de club uit Mönchengladbach, niet ver verwijderd van de Nederlandse grens, zelfs fier bovenaan.
In het hotel tref ik zondagochtend bij het ontbijt plukjes fans, die te herkennen zijn aan hun kleding. De een heeft een Gladbach-shirt aan en een ander draagt een pet met logo. Naast mij zit een groepje van vier en ik raak in gesprek met een van hen.
‘Ik woon in de buurt van Erfurt en die jaren zeventig hebben een enorme impact gehad. Gladbach is mijn club. Maar omdat ik zo ver weg woon, bezoek ik eigenlijk meer uit- dan thuiswedstrijden. Eind deze maand ga ik naar het Europa League-duel bij Wolfsberger AC in Oostenrijk. We hebben nog wat goed te maken na die 0-4 thuisnederlaag. Ik neem mijn vrouw mee en we maken er dan een uitje van. Is zij ook tevreden', lacht hij.
Na het ontbijt bezoek ik nog even historische grond. Het oude Bökelbergstadion, in 2006 afgebroken, bestaat niet meer, maar de contouren zijn nog wel zichtbaar. In een wijk met witte villa’s, Porsches en ander duur spul, valt in een parkje een deel van een staantribune te herkennen. Een prachtige herinnering aan een legendarische voetbaltempel.
Na een tip van Gladbach-fan Johan Vullings, die eerder schitterde in onze fanrubriek, parkeer ik de auto gratis in de wijk Kammerbusch. Doe dat minimaal twee uur van tevoren, want anders heb je pech. Vervolgens is het ongeveer twintig minuten lopen naar het stadion.
Het is al een drukte van belang bij het stadion, waar je sinds enige tijd ook kan overnachten in een hotel. Ik heb een kaart voor Block 6A en dat betekent dat ik boven het uitvak zit, met om mij heen ook genoeg supporters van Werder Bremen. Van trammelant is geen sprake. Iedereen respecteert elkaars clubvoorkeur.
Rechts van mij blijkt een Nederlander te zitten. Een wat oudere man. Amsterdammer en fan van Ajax. 'Ik ben hier voor het eerst, maar ik vermaak mij prima. Ben wel benieuwd naar Davy Klaassen. Is hij aanvoerder? Knap zeg.'
Links van mij zit een Gladbach-fan met zijn vrouw. 'Ik kom uit de buurt van Koblenz, maar een seizoenkaart heb ik niet. Wel ben ik lid. Jij komt zeker uit Holland, dat kan ik horen aan je accent. Maar je spreekt goed Duits.'
Altijd goed om te horen en we babbelen nog even verder. Een paar keer per jaar bezoekt hij Nederland. 'Dan ga ik met mijn vrouw naar Callantsoog of Zoutelande. De Noordzeekust bij jullie is veel mooier dan bij ons.'
Dan de wedstrijd. In de eerste helft komt Gladbach in een tijdsbestek van een paar minuten op 2-0 en daarmee neemt het een voorschot op de zege. Bremen is vlak voor en na rust dicht bij de aansluitingstreffer. Klaassen mist een strafschop. Een dure misser, want niet veel later staat het 3-0. De 3-1 in blessuretijd doet er weinig meer toe.
Gladbach, voor aanvang al koploper, verstevigt de leidende positie en staat vier punten los van de achtervolgers. Het woord ‘Spitzenreiter’, Duits voor koploper, klinkt dan ook veelvuldig in het met 54.000 toeschouwers volgepakte Borussia-Park.
Na afloop blijf ik nog even kort hangen en kijk ik met bewondering naar de Bremen-fans, die hun helden blijven aanmoedigen. De formatie van Florian Kohfeldt heeft nog maar elf punten en dat aantal blijft achter bij de verwachtingen.
Met Gladbach gaat het crescendo en de vraag is hoelang dat nog blijft duren. Zit een zesde landstitel er wellicht in? Niemand die daar op dit moment in gelooft, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Voorlopig komt de ‘Spitzenreiter’ uit Mönchengladbach.