pijl

Hoe ‘vleesbaron’ en Schalke-baas Tönnies zichzelf in de vingers snijdt

Clemens Tönnies (64) is momenteel de meest besproken man bij onze oosterburen. De miljardair, eigenaar van de grootste vleesproducent in Duitsland en bestuursvoorzitter van Schalke 04, ligt onder vuur nadat zijn fabriek in Rheda-Wiedenbrück een coronabrandhaard blijkt te zijn.

Door Martijn Visscher, 27 juni 2020.

Ruim 1500 medewerkers zijn besmet met het virus en dat aantal loopt nog altijd op. De slachterij is voorlopig gesloten en vanwege de uitbraak is er een regionale lockdown voor de regio’s Gütersloh en Warendorf afgekondigd. Dat betekent dat bijna 400.000 inwoners zo veel mogelijk thuis moeten blijven.

De machtige Tönnies, een van de grootste werkgevers in het gebied, heeft zich de woede op de hals gehaald van burgers in de getroffen regio’s. Zij zijn bang voor besmettingen en bovendien staat de zomervakantie voor de deur. Reizen naar een andere deelstaat is in veel gevallen alleen mogelijk na een negatieve test, maar soms zelfs helemaal niet.

Vanmiddag vormen Schalke-fans rondom het stadion, met inachtneming van de hygiëneregels, een menselijke ketting om tegen Tönnies en het beleid van de club te protesteren.

Ook politici weren zich en tegelijkertijd komen er steeds meer verhalen naar buiten over slechte werkomstandigheden in de fabrieken van Tönnies. De veelal Oost-Europeanen zouden worden uitgebuit en leven bovendien op elkaar gepakt in krakkemikkige kazernes.

Het imago van Tönnies brokkelt door de huidige ontwikkelingen verder af en ook supporters van Schalke 04 roeren zich steeds meer. Enerzijds wegens de abominabele sportieve prestaties (15 duels zonder zege, MV), anderzijds wegens de voortdurende interne onrust die er heerst bij de eens zo statige volksclub uit Gelsenkirchen.

Racisme
En daarbij worden de pijlen dit seizoen nog nadrukkelijker gericht op Tönnies, die ook bij Schalke de macht heeft. Augustus vorig jaar ging hij in de fout tijdens een bijeenkomst voor ondernemers in Paderborn, waar hij in een toespraak Afrikanen beledigde.

Hij liet daar weten dat het beter zou zijn om “twintig energiecentrales te bouwen in Afrika in plaats van het verhogen van klimaatbelastingen”. Om daaraan toe te voegen dat “Afrikanen dan kunnen stoppen met het omhakken van bomen en kinderen te maken als het donker is”.

Tönnies kreeg logischerwijs bakken met kritiek over zich heen na zijn racistische uitspraken, onder meer van oud-spelers Gerald Asamoah en Hans Sarpei. Schalke oordeelde echter dat er geen sprake zou zijn geweest van racisme, wel van discriminatie. Tönnies bood excuses aan en legde zijn werk als bestuursvoorzitter drie maanden neer.

In de ogen van veel fans een lachertje. De onvrede bleef en komt inmiddels weer tot uiting na de coronauitbraak in Rheda-Wiedenbrück. Sinds dinsdag hangen er spandoeken bij het stadion met teksten als ‘Tönnies Raus!’, ofwel ‘Tönnies, wegwezen!’.

Vanmiddag vormen fans rondom het stadion, met inachtneming van de hygiëneregels, een menselijke ketting om tegen Tönnies en het beleid van Schalke te protesteren. De ‘vleesbaron’ wil echter van geen wijken weten, zowel bij zijn onderneming als bij Schalke waar hij miljoenen in heeft gepompt. Door zijn contacten met de Russische president Vladimir Poetin staat energiereus Gazprom sinds 2007 op het shirt.

Arminia Bielefeld, kampioen van de Tweede Bundesliga, gaat niet verder met het vleesconcern van Tönnies als sponsor. Sinds juli 2019 hadden beide partijen een overeenkomst. Vanwege de coronauitbraak in Rheda-Wiedenbrück, een half uur rijden van Bielefeld, ziet Arminia af van verlenging van het contract. Hiermee geeft het ook gehoor aan een oproep van kritische fans.

Tönnies, sinds 1994 actief in Gelsenkirchen, heeft bij de mijnwerkersclub steeds meer vrienden om zich heen verzameld, waardoor hij alsmaar steviger in het zadel is komen te zitten en intern weinig kritiek krijgt te verduren. Een doorn in het oog van supporters, vooral nu alles tegenzit bij Schalke.

Zij vrezen voor een vrije val gezien de sportieve en financiële situatie (bijna 200 miljoen euro schuld, MV). En komen in opstand tegen de man die volgens hen niet alleen daarvoor verantwoordelijk is, maar ook voor de misstanden bij zijn onderneming.

De druk op Tönnies neemt alsmaar toe. De ‘vleesbaron’ lijkt zichzelf definitief in de vingers te hebben gesneden, want de achterban pikt zijn fratsen niet langer. De vulkaan Schalke pruttelt al een tijdje en staat nu echt op uitbarsten.

Lees ook: Code rood bij Schalke 04, clubleiding maakt zich zorgen