pijl

Hopp-haat staat niet op zichzelf, ultras lijnrecht tegenover DFB

De beledigingen aan het adres van Hoffenheim-eigenaar Dietmar Hopp staan niet op zichzelf. De ultragroeperingen voeren al langer een strijd met het establishment. Vooral de Duitse voetbalbond DFB moet het ontgelden.

 bananenflanke BVB Hopp

Redactie Bananenflanke, 3 maart 2020.

De aanleiding voor de georganiseerde acties van ultras van diverse clubs afgelopen weekend, is de door de DFB uitgedeelde collectieve straf aan supporters van Borussia Dortmund. Bijna twee weken terug werd een voorwaardelijke straf omgezet in een onvoorwaardelijke. Alle fans van Dortmund zijn de komende twee seizoenen niet welkom bij Hoffenheim.

En dat terwijl de DFB in 2017, bij monde van toenmalig president Reinhard Grindel, het uitdelen van collectieve straffen nog had opgeschort. Supporters voelen zich nu bedrogen en zagen afgelopen weekend geen andere uitweg om georganiseerd een punt te maken. Daarbij werden de pijlen niet alleen op Hopp gericht, maar ook op de bond.

Miljardair Hopp, die Hoffenheim met zijn geld naar de Bundesliga bracht, is in de ogen van de ultras de verpersoonlijking van de commercialisering van het voetbal in Duitsland. Sinds de promotie in 2008 is hij al kop van Jut. De bond maakte in 2015 voor hem bovendien een uitzondering op de 50+1-regel, waardoor de woede bij de fanatieke fans alleen maar toenam.

De 50+1-regel houdt in dat investeerders niet meer dan 49% van de aandelen van een club mogen bezitten. Zo blijven de fans een meerderheid houden qua stemrecht. Voor Hopp werd een uitzondering gemaakt, omdat hij meer dan 20 jaar de prof- en amateurtak van Hoffenheim financieel ondersteunde. Momenteel bezit hij 96% van de aandelen.

Dat de ultras nu in een slecht daglicht zijn komen te staan, is een direct gevolg van hun acties. Men zal op de blaren moeten zitten. Aan de andere kant mag niet vergeten worden dat deze ultras voor een groot deel bijdragen aan de stemming in de Duitse stadions en óók hun sociale gezicht tonen. Denk bijvoorbeeld aan de talloze sfeeracties en aan de inzamelingen voor goede doelen.

Desalniettemin staan de ultras momenteel lijnrecht tegenover de DFB, die in hun ogen meer belang hecht aan het grote geld dan aan de belangen van de supporters. Dialoog is noodzakelijk, maar na de escalaties van afgelopen weekend lijkt die er (voorlopig) niet te gaan komen. Clubs, zoals Bayern München, gaan zich er nu ook actief mee bemoeien en maken jacht op de eigen ultras.     

Maar er is ook kritiek na afgelopen weekend. Waarom een wedstrijd stilleggen wegens beledigingen jegens een miljardair en waarom niet bij racisme? Een maand geleden werd Hertha-speler Jordan Torunarigha racistisch bejegend in het bekerduel bij Schalke, maar er gebeurde niets. Torunarigha kreeg in de verlenging zelfs zijn tweede gele kaart.

De DFB wordt een dubbele moraal verweten en ligt de komende tijd, net als de ultragroeperingen, onder een vergrootglas. Want wanneer wordt een wedstrijd nu wel of niet gestaakt? Dat is de vraag die de komende tijd beantwoord zal moeten worden. Het bekerduel tussen Schalke en Bayern van dinsdagavond staat door de gebeurtenissen in ieder geval onder hoogspanning. 

De verwerpelijke Hopp-haat is een symbool geworden voor de al langer durende vete tussen ultras en de DFB. De manier waarop de fans hun onvrede uiten is buiten alle proporties, maar men zag blijkbaar geen andere manier om nog écht gehoord te worden. En dat is een enorme nederlaag voor alle betrokken partijen.

Lees ook: Haat tegen Hopp en anderen moet stoppen