pijl

Stand van zaken in Regionalliga’s: spanning om te snijden in Nordost

In de vijf Regionalliga’s is het inmiddels winterstop. Een overzicht van de meest opvallende zaken in Nord, Nordost, Bayern, West en Südwest.

bananenflanke Lubeck tribune
De hoofdtribune van VfB Lübeck. © Bananenflanke.nl

Redactie Bananenflanke, 26 december 2022.

Regionalliga Nord
Koploper VfB Lübeck is hard op weg om na twee jaar afwezigheid terug te keren in de 3. Liga. Het heeft momenteel zes punten voorsprong op achtervolger Hamburger SV II.

Eind november kwamen er 7.505 toeschouwers naar Stadion an der Lohmühle om de topper tegen de reserves van HSV te aanschouwen. Nooit eerder bezochten zoveel mensen een duel in de Regionalliga Nord. Het werd 2-1 voor de thuisploeg.

Wat verder opvalt is de lage klassering van het uit de 3. Liga gedegradeerde TSV Havelse. Alleen Bremer SV, FC St. Pauli II en Kickers Emden doen het nog slechter.

Regionalliga Nordost
Liefst tien van de achttien clubs doen na de winterstop een gooi naar promotie. De begeerde eerste plek is momenteel in handen van Energie Cottbus, maar de concurrentie is hevig.

Het gepromoveerde Rot-Weiβ Erfurt heeft een wedstrijd minder gespeeld en kan bij winst de koppositie overnemen. Erfurt timmert na enkele faillissementen weer aan de weg, met geld van investeerder en technisch directeur Franz Gerber.

De kampioen moet na het seizoen nog wel play-offs spelen tegen de nummer één van de Regionalliga Bayern. De winnaar promoveert naar de 3. Liga.

Regionalliga Bayern
Daarover gesproken, de titelstrijd spitst zich toe op twee clubs: Unterhaching en het gedegradeerde Würzburger Kickers. Het gat tussen beide teams bedraagt drie punten.

Bij Unterhaching is Sandro Wagner trainer. Juist, die voormalige spits van onder meer Bayern München, Hertha BSC en Hoffenheim. Wagner heeft onder meer de beschikking over het 17-jarige toptalent Maurice Krattenmacher.

Topscorer is op dit moment de 38-jarige Adam Jabiri van Schweinfurt 05. Hij staat op 17 treffers.

Concurrent Würzburger Kickers scoort er lustig op los en heeft al 71 goals gemaakt in 23 competitiewedstrijden. Gemiddeld iets meer dan drie doelpunten per wedstrijd.

Topscorer is op dit moment echter de 38-jarige Adam Jabiri van Schweinfurt 05. Hij staat op 17 treffers en is al jaren een gevreesde spits in Beieren.

Regionalliga West
Preuβen Münster liep afgelopen seizoen promotie mis op de allerlaatste speeldag. Rot-Weiss Essen had weliswaar hetzelfde puntenaantal, maar beschikte over een net iets beter doelsaldo.

In Münster kwam die klap aanvankelijk hard aan. Toch gaat het dit seizoen crescendo en lijkt promotie naar de 3. Liga een kwestie van tijd.

bananenflanke Preussen block O
Münster-fans maken tijdens een wedstrijd sfeer. © Bananenflanke.nl

De Nederlandse middenvelder Thomas Kok is verzekerd van een basisplaats. Wij spraken hem eind juli nog. ‘Met de fiets ga ik naar trainingen en thuiswedstrijden. Het is slechts twaalf minuutjes naar het stadion.’

Regionalliga Südwest
SSV Ulm 1846 heeft momenteel de beste papieren om de sprong naar de 3. Liga te maken, al mag het zich niet al te veel misstappen veroorloven.

Onder meer TSG Balingen, Kickers Offenbach en FC 08 Homburg proberen de druk op te voeren.

De Nederlandse spits Cas Peters, uitkomend voor FSV Frankfurt, voert met 13 goals de topscorerslijst aan. ‘Ik heb weer plezier in voetbal en dat is het allerbelangrijkste’, zei hij onlangs tegen ons.