pijl

Tien weetjes over de Revierderby

De immer beladen Revierderby tussen Schalke 04 en Borussia Dortmund staat zaterdag op het programma. Bananenflanke zet tien weetjes op een rij om alvast in de stemming te komen.

 bananenflanke Veltins Arena

De Veltins Arena van Schalke 04. © Bananenflanke.nl

10. Borussia Dortmund won slechts één van de laatste vijf competitieduels in Gelsenkirchen. Vorig jaar december werd met 2-1 gewonnen. Jadon Sancho maakte een kwartier voor tijd de winnende treffer.

9. Youri Mulder verruilde in 1993 FC Twente voor Schalke 04 en maakte op de tweede speeldag zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe club, uitgerekend tegen Borussia Dortmund. Mulder kon niet meer stuk na de 1-0. ‘Ik bleef daarna acht competitiewedstrijden droog staan, maar dat interesseerde niemand. Ik had de derby beslist, dan ben je de held’, zei hij later over dat moment.

8. De grootste overwinning van Schalke 04 tegen Borussia Dortmund vond plaats in 1940. Het werd liefst 10-0, mede door vier goals van clublegende Ernst Kuzorra. Het duel op de Glückauf-Kampfbahn werd bijgewoond door slechts 3.000 toeschouwers.

bananenflanke Gluckauf Kampfbahn

De Glückauf-Kampfbahn anno 2019. © Bananenflanke.nl

7. De allereerste derby werd op 3 mei 1925 gespeeld. Schalke 04 trok met 4-2 aan het langste eind. Kuzorra, op dat moment 19 jaar, scoorde twee keer.

6. Sinds de invoering van de Bundesliga in 1963 behaalde Borussia Dortmund een jaar later de grootste uitzege op Schalke 04: 2-6. Na 45 minuten stond het 0-6. Bij BVB stond onder anderen Rudi Assauer in de basis. Hij zou later furore maken als algemeen directeur van Schalke 04.

5. Klaas-Jan Huntelaar is de laatste Nederlander die wist te scoren tijdens Schalke 04 – Borussia Dortmund. Op 10 april 2016 benutte hij een strafschop. De 2-2 bleef vervolgens op het bord.

4. Diezelfde Huntelaar heeft de meeste derbygoals voor Schalke achter zijn naam staan: vijf. Hij deelt dat record met Gerhard Kleppinger, Kevin Kuranyi, Olaf Thon en Klaus Fischer. Bij Borussia Dortmund staat Lothar Emmerich bovenaan met tien doelpunten.

3. Klaus Fichtel (Schalke 04) en Roman Weidenfeller (Borussia Dortmund) kwamen namens beide clubs het meest in actie in een Revierderby: 24 keer.

2. Huub Stevens beleefde in de Bundesliga liefst zestien Revierderby’s als trainer van Schalke 04, een record. Toch stapte hij maar vijf keer als winnaar van het veld.

1. De laatste Revierderby eindigde eind april verrassend in 2-4 voor Schalke 04, met Huub Stevens als interim-trainer. Bij BVB kregen Marco Reus en Marius Wolf rood.

Lees ook: Schalke 04 scoort zes keer in krankzinnige tweede helft

Volg ons ook op Twitter en Instagram!

* In aanloop naar Schalke 04 - Borussia Dortmund van komende zaterdag elke dag een bijdrage op onze site. Om alvast in derbysferen te komen.