pijl

Tien weetjes over het gepromoveerde Arminia Bielefeld

Arminia Bielefeld keert na elf jaar afwezigheid terug in de Bundesliga. Tien weetjes over de club uit Ostwestfalen, op anderhalf uur rijden van Enschede.

bananenflanke Bielefeld1
Een fraai staaltje graffiti bij het stadion van Arminia Bielefeld. © Bananenflanke.nl

Door Martijn Visscher, 18 juni 2020.

1. Bij Arminia Bielefeld hebben vele bekende namen gespeeld. In 2005 werd door een vakjury een elftal van de eeuw samengesteld, met onder anderen Uli Stein, Thomas von Heesen en Bruno Labbadia. Elf jaar later rolden er meer namen uit de bus, ditmaal gekozen door fans: Heiko Westermann, Ansgar Brinkmann en Ewald Lienen stonden onder meer op de lijst.  

2. Op maandag 19 mei 2014 beleefde Bielefeld een zwarte dag in zijn geschiedenis door te degraderen naar de 3. Liga. In de nacompetitie tegen Darmstadt 98 leek er niets aan de hand na een 3-1 uitzege.

Maar in Bielefeld werd het prompt 3-1 voor Darmstadt. In de verlenging leek Kacper Przybylko alsnog lijfsbehoud veilig te stellen, maar diep in blessuretijd zorgde Elton da Costa voor een sensatie: 2-4.

3. In 1971 speelde Arminia Bielefeld een hoofdrol in het grootste schandaal in de Bundesliga. Het gepromoveerde Bielefeld stond er slecht voor en wilde degradatie koste wat kost voorkomen.

Spelers van andere clubs werden omgekocht, waardoor wedstrijden gunstig uitpakten voor Bielefeld. Dat leverde handhaving op, maar het bedrog kwam niet veel later aan het licht. De club werd gestraft, raakte zijn licentie kwijt en moest verplicht een stap terug doen.

4. Wie komend seizoen een thuiswedstrijd van Arminia Bielefeld wil bezoeken, kan het beste parkeren bij de universiteit. Geheel gratis. De overdekte garage grenst aan de Stadtbahn. Neem tramlijn 4 naar het stadion en je bent binnen no-time op de plek van bestemming. Je kaartje is voor en na de wedstrijd geldig als vervoersbewijs.

5. Het stadion van Arminia Bielefeld draagt wegens een sponsordeal momenteel de naam ‘SchücoArena’. In de volksmond beter bekend als de ‘Bielefelder Alm’. Het stadion, gebouwd in 1926, heeft inmiddels een capaciteit van 26.515 plaatsen, waarvan 8.005 staanplekken.

bananenflanke Bielefeld3
Vlak voor aanvang van een duel wordt het clublied massaal gezongen. © Bananenflanke.nl 

6. Elf Nederlanders speelden in het verleden voor Arminia Bielefeld: Kees Bregman, Jean-Paul de Jong, Eric Groeleken, Rob Maas, Sonny Silooy, Roberto Straal, Thijs Waterink, Michael Lamey, Romano Denneboom, Anass Achahbar en Koen van der Biezen. Bovendien was Jan Notermans in 1972 trainer van de club.

7. Arminia Bielefeld onderhoudt sinds de jaren zeventig een ‘Fanfreundschaft’ met Hamburger SV. Beide clubs hebben dezelfde clubkleuren (zwart, wit en blauw) en dat schiep tijdens een supporterstoernooi een band.

In 1979 werd HSV kampioen door op de voorlaatste speeldag met 0-0 gelijk te spelen in en tegen Bielefeld. Door enkele transfers van HSV-spelers naar Bielefeld in de jaren negentig, onder wie Thomas von Heesen en Uli Stein, werd de band alleen nog maar sterker.

8. Arminia Bielefeld is voor de achtste keer gepromoveerd naar de Bundesliga, een record. Eerder gebeurde dat in 1970, 1978, 1980, 1996, 1999, 2002 en 2004. Het record wordt nu gedeeld met 1. FC Nürnberg.

9. Fabian Klos is het boegbeeld van het huidige Arminia Bielefeld. De inmiddels 32-jarige spits speelt sinds 2011 voor de club. Hij valt op door zijn lengte en fysieke kracht en heeft dit seizoen al 19 keer gescoord. Opvallend: Klos speelde nooit in een jeugdopleiding van een profclub.

10. Arminia Bielefeld is een omnivereniging. Naast voetbal is er bijvoorbeeld een biljartafdeling in het stadion. Ook wordt er aan kunstschaatsen en hockey gedaan.

Lees ook: Groundhoppen, Herbstmeister komt uit Bielefeld