pijl

De standaardsituatie is hét wapen van Union Berlin

In de grote vijf Europese voetbalcompetities is er geen speler die vaker dan Christopher Trimmel een assist leverde vanuit een standaardsituatie. De captain van Union Berlin heeft een uitmuntende trap en leverde al 7 assists vanuit corners of vrije trappen. Dat is een groter aantal dan Trent Alexander-Arnold, en ook Lionel Messi en Angel Di Maria, toch niet de kleinste namen, staan onder hem met respectievelijk 4 dergelijke assists.

bananenflanke IMG-20190924-WA0019
Dankzij het trouwe publiek is Stadion An der Alten Försterei een lastige horde voor veel ploegen.  © Bananenflanke

Door Alexander Drost, 22 mei 2020.

Union Berlin verrast dit seizoen vriend en vijand. De club uit het Berlijnse Köpenick speelt voor de eerste keer in de Bundesliga en werd voorafgaand aan het seizoen, samen met SC Paderborn, gezien als de gedoodverfde degradatiekandidaat. De ploeg van trainer Urs Fischer staat op plaats 12 en daarmee lijken Die Eisernen verzekerd van tenminste nog een seizoen Bundesliga.

Standaardsituaties
Gedurende dit debuutseizoen schrijven we veel over Union. We hebben er zelfs een speciaal dossier voor gemaakt. Deze keer is het de beurt aan Trimmel, 33 jaar en rechtsback. Een van de stille krachten van Union, maar wanneer we naar de statistieken kijken, zien we dat hij een belangrijke rol vervult in de spelopvatting van de Berlijnse club. Union heeft flink wat lengte in de ploeg en het is dan ook niet zo gek dat die lengte een wapen vormt: van de 32 goals maakte Union er 14 vanuit standaardsituaties (corners en vrije trappen). Dat is een percentage van 44%, het grootste aantal van alle Bundesliga-ploegen.

[Lees meer] Themaweek: de Berlijnse derby
[Lees meer] Santi Kolk over zijn mislukte avontuur bij Union Berlin

Oostenrijker Trimmel, die in 2014 overkwam van Rapid Wien en in het succesjaar van de promotie naar de Bundesliga aanvoerder werd, leverde bij 50% van die goals een assist. En daarmee voert hij de ranglijst aan in de vijf Europese topcompetities, als het gaat om assists vanuit een dood spelmoment. 5 daarvan leverde hij vanuit een hoekschop, 2 vanuit een vrije trap.

Trimmel blijft er zelf nuchter onder. ‘Het is lastig zat om aan de top van dit klassement te blijven. Ik moet nu nog creatiever omgaan met mijn vrije trappen. Maar aan het eind van de rit is handhaving het enige dat voor ons telt.’

Derby
Union neemt het vrijdagavond om 20.30 uur op tegen stadgenoot en rivaal Hertha BSC. De eerste stadsderby van dit seizoen was een prooi voor Trimmel en zijn mannen. Bij deze eerste Berlijnse derby op het hoogste niveau stonden we uitgebreid stil. In Stadion An der Alten Försterei won Union de beladen wedstrijd met 1-0. Hoe doet Union het vrijdagavond in het gigantische Olympisch Stadion, nu er geen publiek aanwezig is?

Wist je dat we onlangs zijn begonnen met de Bananenflanke Podcast?