pijl

Viktoria Berlin helemaal opgebloeid na bijna-faillissement  

FC Viktoria 1889 Berlin is met 27 punten uit 9 wedstrijden fier koploper in de Regionalliga Nordost. Na het afhaken van een Chinese investeerdersgroep eind 2018 en een dreigend faillissement schijnt de zon eindelijk weer in stadsdeel Lichterfelde.

 bananenflanke Viktoria Berlin 9
Het complex van Viktoria Berlin. © Hollandische Bundesliga Fans

Door Martijn Visscher, 17 oktober 2020.

‘Ich freue mich darauf, ein Viktorianer zu werden’, waren de historische woorden van Alex Zheng in mei 2018 op de website van de Duitse landskampioen van 1908 en 1911. Ofwel, ik verheug mij erop om deel uit te gaan maken van Viktoria.

Met geld van zijn bedrijf Advantage Sports Union (ASU) wilde Zheng met de grote Berlijnse club naam maken. Zoals hij dat ook deed bij het Franse OGC Nice, waar de hotelondernemer tot augustus vorig jaar de meerderheid van de aandelen bezat.

De huidige zegereeks van Viktoria Berlin is nog geen record in de Regionalliga Nordost. In het seizoen 2018/2019 begon Chemnitzer FC met liefst 15 overwinningen op rij.

De stap naar de 3. Liga moest volgens Zheng zo snel mogelijk worden gemaakt en stiekem droomde hij ervan om meteen door te stoten. Viktoria moest en zou zich achter Hertha BSC en Union Berlin gaan etaleren als derde voetbalclub van de hoofdstad. 

Het eerste elftal werd na een buitengewone ledenvergadering afgesplitst van de rest van de vereniging en de clubstructuur werd gewijzigd. Alles werd gedaan om de Chinese miljoenen te laten vloeien. 

Aanvankelijk leek het project kansrijk. Spelers met ervaring werden gehaald, zoals Jürgen Gjasula (met Champions League-ervaring) en Petar Sliskovic (momenteel Türkgücü München en topscorer 3. Liga). De toekomst zag er rooskleurig uit, dacht men.

Verbijstering
Maar de euforie maakte in december 2018 plaats voor verbijstering. Zheng had plots de geldkraan dichtgedraaid, waardoor Viktoria in één klap niet maar aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen en zich genoodzaakte voelde om een faillissement aan te vragen.

De samenwerking met Zheng, die als een dief in de nacht verdween, was van korte duur en Viktoria stond op omvallen. Uiteindelijk kon een faillissement worden afgewend, maar aanvankelijk groeiden de bomen niet meer tot in de hemel.

Viktoria maakte een pas op de plaats en zette deels meer in op eigen jeugd. Terug naar de basis. Na de achtste plaats van vorig seizoen, inclusief negen punten in mindering, lijken dit seizoen echter alle puzzelstukjes op z’n plaats te vallen. Aangevuld met ervaren rotten als Bernd Nehrig (o.a. ex-St. Pauli) maken de Berlijners de dienst uit in de Regionalliga Nordost, met 27 punten uit 9 duels.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

WAHNSINN­čĺ» Alle Neune! Der FC Viktoria 1889 kegelt die Gegner in der Regionalliga Nordost weiter aus der Bahn und hat auch das neunte Spiel der Saison gewonnen­čĺ»

Een bericht gedeeld door FC Viktoria 1889 Berlin (@viktoriaberlin) op

Het bonte gezelschap van ‘die Himmelblauen’, met naast de Duits-Italiaanse trainer Benedetto Muzzicato ook de 20-jarige Braziliaanse spits Falcão, lijkt zonder hulp van een Chinese investeerder alsnog de sprong naar de 3. Liga te gaan maken. Maar wel mét hulp van de vermogende broers Tomislav en Zeljko Karajica uit Hamburg, die ook invloed hebben bij het Oostenrijkse Austria Klagenfurt.  

Toegegeven, het is nog een beetje vroeg, maar als Viktoria de huidige lijn doortrekt, dan lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Al liggen aasgieren als VSG Altglienicke en Carl Zeiss Jena op de loer voor de eerste plaats en dus directe promotie. Fier koploper, dat hadden ze eind 2018 niet durven dromen in Lichterfelde.

Lees ook: Groundhoppen in Berlijn