pijl

Groundhoppen in Berlijn (3): Stiekem naar binnen, mooie verwachtingen van Regionalliga Nordost

Raymond van Aken en zijn zoon Xander (twee van de drie familieleden van Hollandische Bundesliga Fans) gingen medio juli groundhoppen in Berlijn. Voor Bananenflanke hielden de twee een dagboekje bij. Vandaag deel 3 van een drieluik: Het Wilmersdorf Stadion, Tennis Borussia Berlin, Hertha BSC II, BFC Preussen Berlin.

bananenflanke Wilmersdorfstadion 2
Xander en Raymond op de laatste dag van de trip, in het Wilmersdorf Stadion. © Hollandische Bundesliga Fans

Door Hollandische Bundesliga Fans, 28 juli 2020.

Het is alweer de laatste dag en nog vier plekken te gaan voordat we weer richting Hengelo gaan. Hoewel we wat vermoeider raken (tijdens de eerste twee dagen hebben we ruim 40 kilometer gelopen...), zijn we allebei om 6.30 uur klaarwakker.

Het eerste verhaal gemist? Lees het hier

Dan maar op tijd op pad. We nemen om 7.20 uur de S-Bahn om het Wilmersdorf Stadion te gaan bezoeken. Het stadion is deze ochtend gewoon open. Het is namelijk een stadion dat ook voor atletiek wordt gebruikt en er zijn al een paar mensen fanatiek aan het sporten op de baan. Ze kijken nauwelijks op als wij het stadion, met één tribune, binnenkomen met onze grote rugzakken op.

bananenflanke Wilmersdorfstadion
Het Wilmersdorf Stadion. © Hollandische Bundesliga Fans

Ze sporten rustig verder en wij genieten van de ochtendzon en het stadion. Het is zoals vele stadions in Duitsland rondom met hoge zandhopen, die als staanplaatsen kunnen functioneren, omringd. Het is geen echt voetbalstadion, maar er kan wel gevoetbald worden. De zon heeft ons lekker opgewarmd en we zijn klaar om verder te gaan naar het Mommsenstadion van Tennis Borussia Berlin.

Het tweede verhaal gemist? Lees het hier

Stiekem doen bij Tennis Borussia Berlin
Dit stadion ligt niet zo heel ver van onze huidige locatie, dus nog geen half uur later zijn we er al. Het is een stadion met echte, grote en ouderwetse Flutlichten. We lopen een beetje rond het stadion en zien een poort waar een medewerker bezig is om zijn gereedschap voor onderhoud te pakken. We vragen hem of we even naar binnen mogen en hij gaat in overleg met de voorman.

bananenflanke Mommenstadion 11
Stiekem naar binnen in het Mommsenstadion van Tennis Borussia Berlin. © Hollandische Bundesliga Fans

Als hij met deze man terugkeert blijkt dat deze man geen goede nacht heeft gehad. Hoe kunnen we nu vragen of we naar binnen mogen tijdens deze coronatijden?! 'Natuurlijk mag dit niet! Loop maar een beetje aan de buitenkant en maak daar maar wat foto’s', is zijn antwoord. Een beetje beteuterd blazen we maar de aftocht.

Als we langs de hoofdingang komen, zie ik dat daar een kantoor is. De deur staat open en ik denk: ik ga het gewoon aan iemand op het kantoor van Tennis Borussia Berlin vragen. Xander heeft al zoiets van, papa laat nou maar, ik blijf wel buiten wachten. Ik ga gewoon naar binnen en zowel op de eerste als tweede verdieping zitten alle deuren op slot en tref ik niemand. Op de tweede verdieping is er een deur richting de hoofdtribune. Wat denk je... gewoon open.

Hoe kunnen we nu vragen of we naar binnen mogen tijdens deze coronatijden?! Natuurlijk mag dit niet! Loop maar een beetje aan de buitenkant en maak daar maar wat foto’s!

Stiekem ga ik naar binnen en vlug maak ik wat foto’s, want de voorman loopt op de sintelbaan van het stadion. Die mag mij natuurlijk niet zien. Ik heb nog nooit zo snel een paar foto’s gemaakt. Als een speer ga ik het stadion weer uit en buiten staat Xander nog op mij te wachten. 'Het is me gelukt, maar laten we maar snel verder gaan', zeg ik. Xander lacht en schudt zijn hoofd. Gelukkig kent hij mij na al die jaren al een beetje.

Google Maps als redder
We gaan naar de S-Bahn en reizen dan verder naar Hertha BSC II, dat uitkomt in de Regionalliga Nordost. We hebben het Olympisch stadion van Hertha BSC al eens gezien tijdens een wedstrijd, dus dat is niet ons hoofddoel. Bij aankomst blijkt trouwens ook dat het Olympisch stadion afgesloten is. We moeten rechts van het Olympisch stadion zijn, om zo het stadion van Hertha BSC II te bereiken.

bananenflanke Hertha II 4
Mooie duels wachten hier in de Regionalliga Nordost. © Hollandische Bundesliga Fans

Helaas is deze ook niet open. We pakken Google Maps erbij en kijken of er een andere mogelijkheid is. We vinden een andere weg en na twee kilometer omlopen stuiten we op een hoofdingang, van wat blijkt het trainingscomplex van Hertha BSC. De slagboom zit dicht, maar de portier zit in zijn huisje. We lopen erheen en vragen of we het complex op mogen. 'Geen probleem', zegt de man vriendelijk, 'als we maar op de paden blijven.'

Het blijkt een groot complex te zijn met bijna tien voetbalvelden. De voetbalacedemie van de jeugd zit er ook en alle elftallen trainen hier en spelen hier hun wedstrijden. De velden liggen er perfect bij en niemand kijkt raar op dat we er rondlopen. Het stadion van Hertha BSC II ligt helemaal achteraan en is verder niet toegankelijk. Hier gaan het komende seizoen ook weer heel wat mooie wedstrijden plaatsvinden in de Regionalliga Nordost.

Naar ons idee is dit de mooiste Regionalliga, met onder meer de stadsderby’s met VSG Altglienicke, Tennis Borussia Berlin, SV Lichtenberg 47, Berliner AK 07 en BFC Dynamo. En dan ook nog eens wedstrijden tegen SV Babelsberg 03, Chemie Leipzig, Lokomotive Leipzig en Energie Cottbus. We lopen nog even rond, maar er is verder niets te beleven.

bananenflanke BFC Preussen 3
Het complex van BFC Preussen Berlin. © Hollandische Bundesliga Fans

Bijna naar huis
Op naar onze laatste bestemming van onze reis, BFC Preussen Berlin. We zijn even onderweg en een uurtje later zijn we bij het complex. Het is gesloten en op de poort staat ook dat alleen jeugdleden naar binnen mogen om te trainen. We kunnen dan ook weinig zien op deze locatie, maar een paar leuke foto’s met het clublogo op het clubhuis maken het toch geslaagd. Even rondlopen en het is weer tijd om onze auto op te zoeken.

Dan zit onze trip er bijna op. We moeten alleen nog naar Nederland rijden. We hebben in drie dagen veel gezien, onverwachte ontmoetingen gehad en vooral erg genoten met ons tweeën. Een aanrader voor groundhoppers om eens een paar dagen door Berlijn te gaan. Er is zo veel te zien en te beleven en wij hebben nog lang niet alles gezien. Voor herhaling vatbaar, op naar een volgend avontuur!

Wil jij Bananenflanke helpen verder te laten rijpen?