Raymond van Aken en zijn zoon Xander (twee van de drie familieleden van Hollandische Bundesliga Fans) gingen medio juli groundhoppen in Berlijn. Voor Bananenflanke hielden de twee een dagboekje bij. Vandaag deel 2 van een drieluik: Viktoria Berlin, BFC Germania 1888, Tasmania Berlin, SV Lichtenberg 47 en BFC Dynamo.
Xander en Raymond op voetbaltrip in Berlijn. © Hollandische Bundesliga Fans
Door Hollandische Bundesliga Fans, 27 juli 2020.
We staan weer op tijd op, want we hebben vandaag 5 clubs op het programma staan. Het hotel ligt direct naast station Charlottenburg, dus de S- en U-Bahn zijn voor ons mooi dichtbij. We vertrekken rond 8.00 uur naar onze eerste bestemming van vandaag: Viktoria Berlin. Het mooie van een stad als Berlijn is dat je niet op tijden hoeft te letten. Het openbaar vervoer gaat om de paar minuten. Via de BVG-app kun je invullen waar je bent en waar je heen moet. Dan laat de app vervolgens het traject wel zien. Superhandig en een aanrader voor iedereen die in Berlijn met het openbaar vervoer reist.
Het eerste verhaal gemist? Lees het hier
​Vanaf de S-Bahn is het nog een klein kwartiertje lopen naar het stadion. Onderweg praat je natuurlijk met zijn tweeën over hoe het eruit gaat zien en of we binnenkomen. Ook nu hebben we geluk. De poort van het complex staat open en er zijn heel wat kinderen binnen. We vragen aan de leider of we even naar binnen mogen en dat is geen probleem. Er staat een mooie hoofdtribune en er ligt een sintelbaan, waarop ook atletiek beoefend kan worden. Op het scorebord is nog te zien dat de laatste thuiswedstrijd niet goed is verlopen en ik kan nog op de foto met één van de ‘Flutlichten’.
Op bezoek bij Viktoria Berlin. © Hollandische Bundesliga Fans
Oudste nog bestaande club
Een geslaagd bezoek maar gezien onze planning moeten we weer verder naar de volgende club, en dat is BFC Germania 1888. We gaan hiernaartoe omdat het de oudste, nog bestaande club uit Duitsland is.
Ook de oudste club moet eraan geloven: kunstsprieten. Dat valt tegen. © Hollandische Bundesliga Fans
Eenmaal aangekomen valt het allemaal wat tegen. Er ligt een kunstgrasveld en er staat een klein clubhuis met een paar kleedkamers. Het terrein is ook hermetisch afgesloten en we kunnen er verder niets van zien. Dat is ook het lot van de groundhopper, teleurstelling...
Interview
We besluiten om door te gaan, met de U-Bahn en bus naar Tasmania Berlin. We gaan hierheen omdat de club ons al heel lang op Instagram volgt en wij wel benieuwd zijn naar deze club. Tijdens de busrit naar het complex worden we via de chat van Instagram benaderd door een Duitse student die onderzoek doet naar het leven van de groundhopper.
Hij wil ons graag even interviewen. Hij is toevallig ook niet ver van Tasmania Berlin en we spreken af bij de hoofdingang van het complex. Wanneer we aankomen barst de hemel open en regent het dat het giet. Dus maar even schuilen onder de dichtbegroeide bomen in de buurt van het sportpark. Na 10 minuten klaart het weer op en lopen we verder naar de ingang van het complex.
We kunnen naar binnen, want er vindt onderhoud plaats op het complex en de mannen vinden het geen probleem dat we even rondkijken. Het is een keurig netjes complex in een bosrijke omgeving. We struinen een beetje rond en maken hier en daar wat foto’s.
Op het veld bij Tasmania Berlin. © Hollandische Bundesliga Fans
Dan zien we bij de ingang een jongeman die aan het rondkijken is. Dat kan wel eens de afspraak van ons zijn. Hij blijkt inderdaad de student waar we mee afgesproken hebben. Hij heet Luca en heeft als afstudeerproject Groundhoppen gekozen. Hij zag via onze social media dat we in Berlijn waren en probeerde in contact te komen. Dat is gelukt en we hebben het een minuut of 30 over onze hobby.
Gouden tip van Bertus
Het is een heel leuk gesprek waarin hij ons vertelt dat hij eigenlijk uit Dortmund komt en een fanatiek aanhanger van de plaatselijke Borussia is. Na deze verrassende wending gaan we verder naar bestemming nummer 4, SV Lichtenberg 47. Via Twitter zei groot Union Berlin en Bananenflanke-fan Bertus Bouwman al dat we deze club moesten gaan bezoeken.
Een mooie tip van Bertus Bouwman: SV Lichtenberg 47. © Hollandische Bundesliga Fans
Het bleek een gouden tip. Ook hier kunnen we naar binnen omdat de poort gewoon open is. Een paar clublieden zitten gezellig op het terras een biertje te drinken en vertellen dat we rustig rond mogen kijken. Het is een prachtig complex met veel details, zoals de Stadiontheke en de ticketbox. Het doet mij denken aan het oude stadion van Union Berlin.
De tijd staat stil
Als je ooit in Berlijn bent, is dit stadion wel een aanrader. Als laatste voor vandaag staat het oude stadion van BFC Dynamo op de lijst. Hier heeft de tijd echt stil gestaan.
Terug in de tijd bij BFC Dynamo. © Hollandische Bundesliga Fans
Via een staantribune achter het doel kunnen we het stadion bekijken. Het onkruid staat hier wel een meter hoog en het beton is bijna niet meer te zien. Alleen de hoofdtribune wordt nog onderhouden en vanaf daar kunnen toeschouwers nog wedstrijden bekijken. Opvallend is wel dat het voetbalveld er goed bij ligt. Het is een ideale plek om een paar nostalgische foto’s te maken.
Nu is het wel weer mooi geweest voor vandaag en is het tijd voor de innerlijke mens en wat rust. Morgen, op onze laatste dag, gaan we verder door Berlijn.