Raymond van Aken en zijn zoon Xander (twee van de drie familieleden van Hollandische Bundesliga Fans) gingen medio juli groundhoppen in Berlijn. Voor Bananenflanke hielden de twee een dagboekje bij. Vandaag deel 1 van een drieluik: 1. FC Frankfurt, SV Babelsberg 03, het Friedrich-Ludwig-Jahn-Stadion en Union Berlin.
Xander en Raymond op voetbaltrip in Berlijn. © Hollandische Bundesliga Fans
Door Hollandische Bundesliga Fans, 26 juli 2020.
We vertrekken op woensdag 15 juli al vroeg richting Berlijn, voor onze driedaagse groundhop. De wekker staat op 4.45 uur, maar ik ben voor die tijd al wakker. Direct maak ik Xander (18) wakker. We kleden ons aan en frissen onszelf op. Klokslag 05.00 uur rijden we de auto uit de garage en kan ons avontuur beginnen.
Frankfurt an der Oder
Aangezien Xander nu ook in het bezit is van een rijbewijs, hoef ik niet meer alleen te rijden en kunnen we elkaar mooi afwisselen. Onze eerste stop ligt iets verder weg dan Berlijn. Frankfurt an der Oder ligt tegen de Poolse grens geplakt. Hier staat het stadion van 1. FC Frankfurt, dat vroeger uitkwam in de hoogste divisie in de DDR. Na de gebruikelijk vele ‘Baustelle’ op de Duitse Autobahn komen we rond 11.00 uur aan bij het stadion. Er is slecht weer voorspeld de komende dagen, maar hier is het prachtig zonnig en 27 graden.
Het stadion van 1. FC Frankfurt. © Hollandische Bundesliga Fans
We zijn bang dat we de komende dagen weinig zullen zien van de binnenzijde van de stadions vanwege het coronavirus. Hier in Frankfurt an der Oder hebben we echter geluk, want de poort van het complex staat gewoon open. Achter het stadion stroomt een rivier die tevens dienstdoet als grens tussen Duitsland en Polen.
Het stadion van 1. FC Frankfurt. © Hollandische Bundesliga Fans
Het stadion is verder gewoon toegankelijk en we kunnen alles goed bekijken en foto’s maken. Als we weer richting de uitgang lopen komt er een auto aan en worden we staande gehouden door een man die de beheerder blijkt te zijn. Hij had een tip gekregen dat er zich twee mensen rond het stadion begaven. Hij wil weten wat we daar doen. We leggen uit dat we groundhoppers zijn en laten hem onze Instagrampagina zien.
Het ijs is gebroken en opeens is hij heel aardig en vertelt hij over de club. Inmiddels speelt de club in de laagste regionen van het Duitse voetbal en komen er nauwelijks 400 bezoekers per wedstrijd. Van de glorietijd is weinig meer over. Hij vertelt nog over de wedstrijd tegen Juventus in de Europacup en dat hij zelf ook in het eerste heeft gespeeld. Een leuke ontmoeting, maar het is weer tijd om verder te gaan.
Flutlichten bij Babelsberg
We gaan nu richting de universiteit van Potsdam om daar onze auto te parkeren en verder te gaan met de S-Bahn. Parkeren is hier gratis en dat spreekt ons Nederlanders natuurlijk wel aan. Vanaf hier doen we alles met het openbaar vervoer. Voor drie dagen Berlijn zijn we daarvoor met z'n tweeën 66 euro kwijt. We komen overal en hoeven niet met de auto door de drukke stad.
Raymond van Aken met op de achtergrond de inklapbare lichtmast. © Hollandische Bundesliga Fans
We gaan maar één station verder, want we stoppen in Potsdam om SV Babelsberg 03 te bezoeken. We hebben weer geluk, omdat er een poortje open staat. We zien iemand lopen en vragen of we een paar foto’s mogen maken van het stadion. Het is een mooi stadion van de club die begin deze eeuw nog in de Tweede Bundesliga heeft gespeeld.
Er is ook iets speciaals aan het stadion, namelijk de Flutlichten. Ik ben liefhebber van oude lichtmasten van stadions en deze stond hoog op mijn lijstje. Er ligt een park naast het stadion en de eigenaar heeft het voor elkaar gekregen dat de lichtmasten niet boven de bomen mogen uitsteken. Nu hebben ze het probleem opgelost door de lichtmasten te kunnen laten scharnieren. Bij wedstrijden kunnen ze omhoog en na de wedstrijd kunnen ze weer omlaag.
Iconisch stadion
Persoonlijk ken ik geen andere club met dit systeem. We hebben alle tijd voor foto’s en dan gaan we weer verder naar een ander iconisch stadion, namelijk het Friedrich-Ludwig-Jahn-Stadion. Het is vanuit Potsdam ongeveer drie kwartier reizen om het stadion te bereiken. Hier wilde ik absoluut nog een keer naar toe, omdat het binnenkort afgebroken wordt. Het zou in eerste instantie deze zomer al gebeuren, maar het is door corona uitgesteld naar later in het jaar.
Het Friedrich-Ludwig-Jahn-Stadion. © Hollandische Bundesliga Fans
Er wordt een nieuw multifunctioneel stadion gebouwd voor de World Special Olympic Games die in 2023 in Berlijn plaatsvinden. Het stadion is helaas hermetisch afgesloten en er is dus niet alles te zien. We vragen een voorbijganger of hij weet hoe je naar binnen kunt. Hij verwijst ons naar een gebouw vlakbij, waar de beheerder zit.
De beheerder is heel aardig, maar mag ons er niet in laten in verband met corona. Anders was het geen probleem geweest. Een beetje teleurgesteld verlaat ik het gebouw. Wanneer we net verder willen gaan, zien we een tuinman via een poortje het stadion verlaten, om waarschijnlijk wat op te halen, en niet op slot te doen. Als echte groundhoppers pakken we natuurlijk direct deze kans om vlug één minuut naar binnen te glippen en wat foto’s te maken. Altijd spannend, want je wil natuurlijk niet betrapt worden. Gelukkig zijn we alweer uit het stadion wanneer de tuinman terugkomt.
Het Friedrich-Ludwig-Jahn-Stadion. © Hollandische Bundesliga Fans
Köpenick
Wij hebben waarvoor we kwamen en gaan verder naar de laatste club van vandaag om te bezoeken, het mooie Union Berlin. We zijn iets voor zessen bij Stadion an der Alten Försterei. We zijn twee jaar geleden al eens bij een wedstrijd van Union geweest en dat heeft een enorme indruk op ons gemaakt. We hadden de voorzijde van het stadion nog niet gezien en Xander wil een thuisshirt kopen.
Gelukt! Een shirtje van Union Berlin voor Xander. © Hollandische Bundesliga Fans
We zijn precies op tijd, want de fanshop gaat bijna sluiten. De mensen in de fanshop zeggen dat we rustig rond kunnen kijken en dat we niet op de tijd moeten letten. Xander heeft zijn shirt gekocht en zelfs het bedrukken hiervan is ondanks de tijd geen probleem. Dat is hier ook het mooie bij de club. Alles is lekker relaxed.
We maken nog een paar foto’s van de fanshop, het stadion en de spelersbus. Dan is het toch echt tijd om wat te gaan eten en ons hotel op te zoeken. Het is een lange dag geweest en we hebben veel meegemaakt. Morgen bezoeken we Viktoria Berlin, BFC Germania 1888, Tasmania Berlin, SV Lichtenberg 47 en BFC Dynamo.