pijl

Volker Finke, zestien jaar lang boegbeeld van Freiburg

Zestien jaar lang, om precies te zijn van 1991 tot en met 2007, stond Volker Finke als trainer aan het roer bij SC Freiburg. Hij stond in die periode symbool voor de opmars van de provincieclub.

bananenflanke Finke imago
Volker Finke. © imago images

Door Martijn Visscher, 20 februari 2020.

Seizoen 1994/1995, tweede speeldag. Freiburg speelt thuis tegen regerend kampioen Bayern München en haalt genadeloos uit met 5-1. ‘We hebben toen een ander soort voetbal gespeeld. Niet meer op de tegenstander gericht, maar meer vanuit onze eigen kracht. Ruimtes benutten en overtalsituaties creëren’, gaf Finke later een verklaring voor het frisse spel van zijn ploeg.

Die wedstrijd is een van de hoogtepunten uit zijn periode bij het bescheiden Freiburg. Onder Finke worden in het Zwarte Woud enorme stappen gezet. Drie promoties (en drie degradaties) en zelfs twee deelnames aan de toenmalige UEFA Cup. In het reeds genoemde seizoen 1994/1995 eindigt Freiburg op de derde plek. Een unieke prestatie.


Finke staat in zijn beginjaren niet alleen bekend om zijn zelfgerolde sigaretten en zijn karakteristieke oorbel, maar ook om zijn creativiteit om met weinig middelen het maximale te bereiken. Onbekende spelers als Jörg Heinrich, Jens Todt en Sebastian Kehl groeien onder zijn leiding uit tot internationals. Freiburg krijgt het stempel van talentenfabriek.

Op welke plaats Freiburg in die jaren ook eindigt, Finke blijft in alle geledingen mateloos populair. Geïnteresseerde clubs wijst hij vriendelijk de deur. Finke, een Noord-Duitser, voelt zich senang in het zuiden. Het Duitse voetbal heeft het moeilijk in de jaren ’90, maar Freiburg is een positieve uitzondering.

Finke schaft de libero af, introduceert een viermansverdediging en gooit pure mandekking overboord. De voormalige gymnasiumleraar is daarmee revolutionair. Net als de dan nog relatief onbekende Ralf Rangnick, die in 1998 op de nationale televisie uitleg geeft over de werking van een ‘Viererkette’, een viermansverdediging.

Liefst zestien jaar is Finke de eindverantwoordelijke in Freiburg. Tegenwoordig nauwelijks voorstelbaar. Zijn afscheid in 2007 verloopt niet geheel vlekkeloos. Het zorgt aanvankelijk voor verdeeldheid. Maar Freiburg blijft tot op de dag van vandaag ook zonder Finke stabiel. Dat verdient een compliment, al vergeet niemand in de studentenstad de man die de fundering heeft gelegd.

Deze week staat in het teken van SC Freiburg. Tot en met zondag elke dag een nieuw verhaal op onze site.