pijl

‘Nu merk je pas dat de Alte Försterei echt te klein is’

Zes wedstrijden gespeeld, vier punten en een vijftiende plek in de Bundesliga. De start van FC Union Berlin op het allerhoogste niveau is niet beroerd te noemen. ‘Ik denk dat ze in Köpenick echt niet ontevreden zijn’, vertelt Bertus Bouwman van Duitslandnieuws.nl.

bananenflanke IMG-20190924-WA0020

Wekelijks is Stadion An der Alten Försterei volgepakt. © Bananenflanke.nl

Door Alexander Drost, 2 oktober 2019

‘Een vijftiende plek met vier punten is lang niet verkeerd’, vertelt hij. De verwachtingen zijn tot dusver overtroffen, al blijft de club realistisch. ‘Men had het echt niet gek gevonden wanneer ze stijf onderaan hadden gestaan en zouden worden weggespeeld door bijna iedereen. Als dit de eindstand van het seizoen zou zijn, dan tekenden ze daar echt voor. Ontlopen nacompetitie en lijfsbehoud, dat zou perfect zijn.’

Taaie opponent
In de openingsfase heeft Union laten zien mee te kunnen met tegenstanders. ‘Op de allereerste wedstrijd tegen Leipzig na, is Union gewoon niet weggespeeld.’ Vriend en vijand werd zelfs verbaasd met de knappe zege op topclub Borussia Dortmund. Bouwman: ‘Union heeft zich ontpopt tot taaie tegenstander, met Subotic als de absolute Abwehrchef, Andersson als goaltjesdief en de razendsnelle Ujah en Becker als gevaarlijk wapen (eventueel als invallers). Handhaving lijkt niet onmogelijk, maar laten we rond de winterstop kijken of ze zo stabiel blijven’, vertelt de journalist vanuit Berlijn.

Als Kultverein pur sang is Union een vreemde eend in de bijt. Het meest opvallende tot dusver? ‘De vanzelfsprekendheid waarmee Union opereert op het hoogste niveau. De fans gaan met hun speciale trein massaal naar alle uitwedstrijden. In het veel te lege stadion van Leverkusen hadden ze zelfs bijna de overhand. Nu merk je pas dat de Alte Försterei echt te klein is, en dat snelle uitbreiding geen luxe maar noodzaak is.’

 bananenflanke IMG-20190924-WA0015 1

De fans van Union worden niet teleurgesteld. © Bertus Bouwman

Sympathie
In Nederland kijken voetballiefhebbers haast smachtend naar Union. Hoe zit dat eigenlijk in Duitsland zelf? ‘Nu nog erg welwillend. Iedereen heeft wel sympathie voor de Union-fans, de bescheiden trainer die toch aardig wat voor elkaar lijkt te krijgen.’ Blijft dat zo? ‘Ik ben benieuwd of men nog zo blij is wanneer Union echt successen gaat boeken. Mocht het dit jaar niet lukken, dan zeker ergens in de komende 5 jaar. Dit alles wordt gedragen door de fans.’ Trainer Urs Fischer verlengde vorige week z’n contract in Berlijn. ‘Dit was een automatische verlenging bij de promotie. Het klinkt bovendien goed’, besluit Bouwman.

Lees alles over Union Berlin in ons dossier 'Eisern Union'.

Volg ons op Twitter en Instagram!