pijl

Gjasula is de koning van de gele kaart, maar deze 'Bad Boys' mogen er ook zijn

Klaus Gjasula (30) baarde dit seizoen behoorlijk opzien in de Bundesliga. Niet omdat hij wekelijks zo geweldig speelde, maar vanwege het grote aantal gele kaarten. Met liefst 17 gele prenten in één seizoen vindt de SC Paderborn-verdediger (hij tekende woensdag overigens bij HSV) zich nu terug in de Bundesliga-boeken. Een overzicht van nog meer ‘Bad Boys’ in de Bundesliga.

 

Door Alexander Drost, 16 juli 2020.

Na de coronapauze kon je er bijna vergif op innemen. Voor iedere wedstrijd wist je haast zeker dat Gjasula, de verdediger van SC Paderborn met zijn karakteristieke helm, een gele kaart zou pakken. Nog even, en dan had hij het record te pakken. In die ‘missie’ slaagde hij glansrijk. De mandekker, van de club die laatste werd in de Bundesliga, pakte zeventien gele kaarten in het afgelopen seizoen. ‘Sinds ik de helm draag krijg ik vaker geel’, liet hij eerder dit seizoen optekenen. ‘Ik denk dat als ik een overtreding bega, het er door die helm erger uitziet dan het is.’

Hij vestigde een record, dat daarvoor dik 20 jaar op naam stond van de Pool Tomasz Hajto, als je kijkt naar losse gele kaarten. Namens MSV Duisburg pakte Hajto in het seizoen 1998/99 zestien gele kaarten in een seizoen. In de lijst met aantal kaarten in een seizoen vinden we ook Stefan Effenberg en Christian Poulsen (nu assistent bij Ajax) terug. Zij kregen ook zeventien kaarten, maar daar zaten respectievelijk één en twee rode kaarten bij.

Het debuutseizoen van de in Freiburg geboren Gjasula in de Bundesliga is er eentje om niet gauw te vergeten. In de DFB-Pokal kreeg hij overigens ook twee gele kaarten. Dat brengt zijn totaal op 19.

De Duitse Albanees Gjasula draagt een helm sinds 2013. In oktober van dat jaar brak hij bij een kopduel zijn jukbeen. De helm geeft hem een veilig gevoel. Hij pleitte eerder al dat alle voetballers er eentje moeten dragen. ‘Dat heeft volgens mij zin. Het ziet er wellicht wat grappig uit, maar voor de gezondheid is het ’t beste.’

5.

Frank Greiner zag er wellicht braaf en netjes uit, maar als we naar zijn statistieken kijken, blijft er van dat keurige beeld niet veel over. Hij was een notoire kaartenpakker. Greiner begon zijn loopbaan in 1988 in het shirt van 1. FC Nürnberg. Vervolgens speelde hij onder meer in het shirt van FC Köln, Kaiserslautern en VfL Wolfsburg. De middenvelder pakte in 330 Bundesliga-wedstrijden 89 gele kaarten. In zijn gehele loopbaan pakte Greiner overigens 108 gele kaarten. Nooit kreeg hij direct rood, wel eenmaal twee gele kaarten in één wedstrijd.

4.

Torsten Frings is sinds deze week de gloednieuwe oefenmeester van SV Meppen, dat speelt in de 3. Liga. Frings kende als speler een geweldige loopbaan en was naast Duits international actief namens Werder Bremen, Borussia Dortmund en Bayern München. In 402 competitiewedstrijden pakte Frings 92 gele kaarten. Dat is een gemiddelde van 0,22 per wedstrijd. Frings pakte in zijn gehele loopbaan 137 gele prenten en twee directe rode kaarten. Vier keer moest hij het veld vroegtijdig verlaten wegens twee keer geel.

3.

Bernd Hollerbach haalt de top 5 ook. In 222 Bundesliga-duels pakte hij 93 gele kaarten. Dat is goed voor een gemiddelde van 0,41 per duel. Hollerbach speelde in zijn loopbaan namens Sankt Pauli, Kaiserslautern en Hamburger SV. In zijn loopbaan kreeg Hollerbach 140 gele kaarten. 5 maal werd hij van het veld gestuurd met twee keer geel, drie keer kreeg hij direct rood.

2.

David Jarolim speelde ook bij HSV (en bij Nürnberg). Jarolim heeft 96 gele kaarten achter zijn naam staan. Hij kreeg deze kaarten in 318 duels. Goed voor een gemiddelde van 0,30 per wedstrijd. Een aardige kaartenpakker, dus. De Tsjech kreeg tijdens zijn voetbaljaren 136 keer geel. Zeven keer kreeg hij twee keer geel, drie keer direct rood.

1.

Absolute gele kaartenkoning is Stefan Effenberg. Etteren, treiteren, hard spel. Hij speelde in totaal 370 wedstrijden in de Bundesliga en speelde namens Borussia Mönchengladbach, Bayern München en VfL Wolfsburg. Effenberg pakte 110 gele kaarten in de Bundesliga en voert daarmee de lijst der ‘Bad Boys’ aan. In bijna 1 op de 3 duels pakte hij een gele kaart. In totaal greep Effenberg 145 keer geel, 5 keer werd mocht hij vroegtijdig douchen met twee keer geel, 3 keer met direct rood op zak.

Meer van dit soort verhalen lezen? Met jouw steun komen we veel verder!