pijl

De nieuwe koers van Hamburger SV

Met de aanstelling van de 69-jarige clublegende Horst Hrubesch als hoofd jeugdopleiding heeft Hamburger SV zijn koerswijziging extra kracht bijgezet. Meer talenten opleiden voor het eerste elftal, zo luidt het devies.

 bananenflanke HSV
Het Volksparkstadion. © Bananenflanke.nl

Door Martijn Visscher, 4 augustus 2020.

Pijnlijk. Anders kun je het niet noemen, die bewuste zondag 28 juni. HSV had op de laatste speeldag nog een kans om zich te plaatsen voor de play-offs voor promotie naar de Bundesliga. Maar werkelijk alles ging fout tegen dorpsclub Sandhausen. Het werd 1-5. Een regelrechte blamage.

Voor het tweede jaar op rij mislukte de missie om terug te keren op het hoogste niveau. Het niveau waar HSV, gezien zijn rijke geschiedenis, eigenlijk thuishoort. Maar op het verleden kun je niet teren, zo weten ze inmiddels in Hamburg.

Lees ook: 'Hamburger SV is het Feyenoord van Duitsland'

Trainer Dieter Hecking vertrok door de achterdeur en werd opgevolgd door Daniel Thioune, die overkwam van VfL Osnabrück. Dit keer geen grote naam, maar iemand die bekendstaat als een ontwikkelaar. Iemand die bewezen heeft iets op te kunnen bouwen met beperkte middelen en oog heeft voor jeugd.

Bij HSV is er ondanks alles nog voldoende geld beschikbaar, al moeten ook Die Rothosen bezuinigen. Zo gaat het spelersbudget van 30 miljoen euro richting de 20 miljoen. Hoofdsponsor Emirates, goed voor 1,4 miljoen euro per seizoen, is gestopt en miljardair Klaus-Michael Kühne wil niet langer 4 miljoen euro per jaar op tafel leggen voor de naamrechten van het Volksparkstadion.

bananenflanke HSV Sfeer
 Een fraaie sfeeractie op de Nordtribune. © Bananenflanke.nl

Technisch directeur Jonas Boldt beseft dat HSV niet meer op te grote voet kan leven en zet nu, met andere bestuurders, in op meer doorstroming vanuit de eigen jeugd. Toegegeven, de koerswijziging is deels noodgedwongen, maar het lijkt erop dat er in Hamburg eindelijk een keer een visie is voor de langere termijn.

Met het binnenhalen van Hrubesch heeft Boldt een grote slag geslagen. De voormalige spits won met HSV in 1979, 1982 en 1983 de landstitel en in dat laatste jaar ook nog eens de Europa Cup I. Na zijn actieve carrière oogstte Hrubesch veel lof als trainer van Duitse nationale jeugdteams. Hij leek met pensioen, maar de lokroep van HSV kon hij toch niet weerstaan.

Lees ook: Hoe FIFA 2005 tot liefde voor HSV heeft geleid

‘Ik heb het gevoel dat Hamburger SV nu de juiste weg is ingeslagen’, zo zei Hrubesch na zijn aanstelling. Zijn contract geldt voor onbepaalde tijd. Een teken dat de oudgediende vrijwel carte blanche heeft om de jeugdopleiding naar zijn hand te zetten. Het vertrouwen vanuit de club is groot. De fans zijn dolblij met de terugkeer van ‘Das Kopfball-Ungeheuer’ (het kopbalmonster, red.).

Een win-winsituatie? Dat moet uiteraard nog blijken. Toch is er door de komst van Hrubesch sprake van een positieve stemming in Hamburg. De lach is een beetje terug. Bij HSV is dat, na talloze magere jaren, al heel wat.

Wil jij Bananenflanke verder helpen te laten rijpen?