pijl

'Ik maak mijn opstelling op basis van penislengte'

Het antwoord op de vraag wie in 2019 een prijs won voor voetbalspreuk van het jaar in Duitsland, komt waarschijnlijk bij velen niet direct bovendrijven. We hebben het over Imke Wübbenhorst, de kersverse vrouwelijke trainer van Sportfreunde Lotte. De club uit de Regionalliga presenteerde haar vrijdag. Wübbenhorst is na Inka Grings (SV Straelen) de tweede vrouwelijke coach op het vierde niveau. Een kennismaking.

bananenflanke imago33536284h
Imke Wübbenhorst als trainer van BV Cloppenburg. © imago images / foto2press

Door Alexander Drost, 19 april 2020.

Neurenberg, 25 oktober 2019. Na flink beraad is de jury van de Duitse Academie voor Voetbalcultuur het erover eens. Imke Wübbenhorst verdient een prijs voor de beste voetbalspreuk van het jaar, een prijs die sinds 2006 in Duitsland wordt uitgereikt. Leon Goretzka eindigt in deze ‘wedstrijd’ als tweede. Op een vooroordelende vraag of Wübbenhorst als trainer van BV Cloppenburg, dat speelt in de Oberliga, een sirene op haar hoofd draagt voordat ze de kleedkamer in komt, zodat de spelers snel een broek aan kunnen trekken, antwoordt ze ad rem: ‘Ik ben professional. Ik maak mijn opstelling op basis van penislengte.'

En zo wint ze met terugwerkende kracht een prijs als trainer van Cloppenburg, de club waar ze een halfjaar in dienst is geweest. Vanwege het feit dat ze als vrouwelijke trainer actief was op het vijfde niveau kreeg ze al landelijke bekendheid, nu is haar naam vereeuwigd, dankzij haar mooie uitspraak. Nog regelmatig, en nu zeker weer, wordt ze herinnerd aan deze uitspraak. Niet erg, geeft ze aan, als het er maar niet constant over gaat.

In haar actieve voetbalcarrière speelde Wübbenhorst bij Hamburger SV, het Spaanse Sporting Huelva, en Cloppenburg. In 2006 en 2007 werd ze Europees kampioen met de nationale U19-damesploeg. In 2016 werd ze trainer van het damesteam van Cloppenburg, waarna de mannen volgden.

Voetbaldroom
Het avontuur in het noordwesten van Duitsland mag dan niet lang duren, ze geeft de moed niet op. Ze heeft een droom. Imke Wübbenhorst moet en zal slagen in de voetbalwereld. Als vrouw in een grote boze mannenwereld houdt ze zich vooralsnog prima staande.

Ze heeft daarvoor offers moeten brengen. Tijdens haar trainerschap in Cloppenburg is Wübbenhorst ook leraar op een middelbare school (sport en biologie) in Bad Zwischenahn. Om alsnog te slagen in het profvoetbal, zegt ze haar baan op, vertrekt ze uit haar appartement en verkoopt ze haar meubels. Ze gaat slapen bij vrienden. Van een relatief veilige haven springt ze dus in een diep gat, niet wetende waar die stap haar gaat brengen. Haar geld steekt ze in een trainersopleiding. ‘Een ander leven, maar ook een leuk leven’, vertelde ze later. ‘Ik weet waarvoor ik het heb gedaan.’

Wormuth en Nagelsmann
Als beginnend trainer, met Liverpool-manager Jürgen Klopp als voorbeeld – ze is net als hem emotioneel betrokken en nadrukkelijk begaan als trainer – doet ze tijdens haar opleiding inspiratie en kennis op in andere keukens. Ze volgt nauwgezet hoe Frank Wormuth het doet in Almelo, hoe de eveneens jonge Julian Nagelsmann succes heeft in Leizpig, en hoe het eraan toegaat bij West Ham United. Aan de Hennes-Weisweiler-Akademie staat ze op het punt haar examens voor haar trainerslicentie af te ronden, maar dan slaat de coronacrisis toe.


Tijdens haar opleiding is ze de enige vrouw in de groep, in haar klas zitten verder 23 mannen. Over haar kwaliteiten bestaan bij Daniel Niedzkowski, hoofd van de DFB-voetballerarenopleiding, geen twijfels. Ook al is het papiertje er nog niet officieel. ‘Imke heeft een ongelooflijke passie voor wat ze doet’, tekent NDR op. ‘Ze wil echt trainer worden op het hoogste niveau. Dat merk je op ieder moment.’

Filosofie
Lotte, dat in 2019 degradeerde uit de 3. Liga en nu in de Regionalliga West actief is, heeft in de afgelopen periode de trainersmarkt intensief verkend. En nu is er dus een vrouwelijke trainer. Tijdens haar presentatie vertelt Wübbenhorst: ‘Vanaf het begin gingen de discussies alleen over voetbal. Ik was overtuigd door het denken, de filosofie van het spel, om absoluut aantrekkelijk voetbal te spelen en het strategische plan om iets op te bouwen. Ik kijk uit naar de uitdaging’, aldus de trainer, die een contract tekende tot de zomer van 2022.