pijl

Regionalliga West: Rot-Weiss Essen staat alleen met protest

Liefst 16 van de 18 clubs in de Regionalliga West zijn van mening dat het seizoen per direct moet worden stopgezet. Rot-Weiss Essen verzet zich hiertegen en overweegt juridische stappen.

bananenflanke RW Essen
Drukte in de Hafenstrasse vlak voor een duel van Rot-Weiss Essen. © Han Balk

Door Martijn Visscher, 25 april 2020.

Omdat net als op het derde niveau ook het vierde niveau veel meer afhankelijk is van kaartverkoop dan tv-gelden, zijn wedstrijden zonder publiek niet per se noodzakelijk.

Rot-Weiss Essen, in een ver verleden actief in de Bundesliga, staat momenteel op de derde plaats en heeft nog uitzicht op promotie. Koploper Rödinghausen gaf eerder al aan niet te willen promoveren en dus lijkt nummer twee SC Verl bij het afbreken van de competitie spekkoper.

‘In dat geval moeten ze nog wel play-offs spelen. Geen idee hoe de hoge heren dat willen oplossen’, zegt Roy Elferink. Hij is momenteel keeperstrainer en assistent-coach bij Rödinghausen en volgt de ontwikkelingen op de voet.

Wij zijn al druk bezig met mogelijke versterkingen, ook uit Nederland. Daarin lopen we ver voor op andere clubs.

Het protest van Rot-Weiss Essen begrijpt hij wel enigszins. ‘Vrijwel iedereen is het er over eens dat het beter is om te stoppen, maar voor Essen kan het uitdraaien op een sportief en financieel drama. Het is een enorme club, met toeschouwersaantallen boven de 10.000. Dan praat je over een miljoenenverlies’, aldus Elferink.

Problemen die bij provincieclub Rödinghausen niet aan de orde zijn, met dank aan geldschieter Horst Finkemeier. ‘Het budget voor spelers en staf blijft komend seizoen hetzelfde. Wij zijn bijvoorbeeld al druk bezig met mogelijke versterkingen, ook uit Nederland. Daarin lopen we ver voor op andere clubs. Prettig natuurlijk.’

Elferink, die een voorstel in beraad heeft om zijn aflopende contract te verlengen, wacht ondertussen af hoe het verder gaat. ‘We zijn allemaal afhankelijk van iets ongrijpbaars. Hopelijk kunnen we later dit jaar weer voetballen, maar dat blijft gissen. Op 5 mei valt waarschijnlijk de definitieve beslissing over de Regionalliga West. We gaan het zien.’