pijl

TuS Haltern wil het Bilbao van Duitsland worden

Drie promoties in vier jaar tijd. Bij sommige clubs leidt dat tot grootheidswaanzin, maar bij TuS Haltern am See gebeurt juist het tegenovergestelde. Met hulp van wereldkampioen Benedikt Höwedes.

bananenflanke Doel en veld

Door Martijn Visscher, 2 mei 2020.

De amateurclub speelt sinds dit seizoen in de Regionalliga West en is feitelijk nog maar één stap verwijderd van het profvoetbal. Daar zit men in het stadje, op een uurtje rijden van de Achterhoek, echter helemaal niet op te wachten.

Deze week presenteerde Tus Haltern zijn plannen. Vanaf volgend seizoen moet het eerste team voor de helft bestaan uit spelers die in de stad geboren of opgegroeid zijn, in de stad wonen of uit de eigen jeugd afkomstig zijn. Het daaropvolgende seizoen wordt gestreefd naar 75 procent.

Een eventuele degradatie nemen ze in Haltern am See simpelweg op de koop toe. Niet oneindig geld uitgeven, maar terug naar de basis.

'Vorig jaar hebben wij als club al duidelijk gemaakt dat salarisstijgingen en toenemende kosten betreffende veiligheidsmaatregelen en licentie-eisen een halt moeten worden toegeroepen. Anders wordt er wekelijks over faillissementen gesproken. Wij stappen nu vrijwillig uit dat hamsterrad', zegt technisch directeur Sascha Kopschina.

Tus Haltern wil naar eigen zeggen het Bilbao van het Duitse amateurvoetbal worden en schakelt daarbij de hulp in van Benedikt Höwedes. De wereldkampioen van 2014 is geboren in Haltern en kind van de club. Ook Christoph Metzelder heeft bijvoorbeeld een verleden bij Haltern.

Höwedes wordt geacht om met anderen de strategie uit te stippelen voor de komende jaren. Een eventuele degradatie nemen ze in Haltern am See simpelweg op de koop toe. Niet oneindig geld uitgeven, maar terug naar de basis. Zo kan het ook.