pijl

Doemscenario Werder Bremen: 45 miljoen euro verlies

De beleidsbepalers van Werder Bremen hebben openheid van zaken gegeven over de precaire financiële situatie van de club.

bananenflanke Werder Bremen stadion
Het stadion van Werder Bremen. © Bananenflanke

Door Martijn Visscher, 26 april 2020.

Bestuursvoorzitter Klaus Filbry schetste in de ‘Werder-Podcast’ diverse scenario’s. Eén daarvan is een waar schrikbeeld voor de Noord-Duitsers. ‘Als de Bundesliga wordt afgebroken en er de rest van het jaar geen wedstrijden met publiek mogen plaatsvinden, dan lopen we zo’n 45 miljoen euro mis.’

Daarbij moet worden aangetekend dat een eventuele degradatie niet eens is meegerekend. ‘In dat geval verwachten we bijvoorbeeld 30 procent minder sponsorinkomsten. Bovendien ontvangen we dan minder tv-gelden. Los daarvan zullen we in alle scenario’s moeten gaan snijden in het spelersbudget’, aldus Filbry.

In het contract van Milot Rashica staat naar verluidt een vastgestelde afkoopsom van 38 miljoen euro, maar het is nog maar de vraag of dat bedrag in deze coronacrisis wordt opgehoest door geïnteresseerde partijen.

Werder Bremen schreef de afgelopen vier jaar zwarte cijfers, maar zal zich nu voor het eerst in de clubgeschiedenis in de schulden moeten steken om te overleven. ‘Wij staan in contact met banken over het precieze bedrag. Dat hangt natuurlijk ook af van hoeveel tv-geld er straks daadwerkelijk wordt uitbetaald.’

Want de vierde en laatste termijn wordt vooralsnog niet volledig uitbetaald door de mediapartners. In eerste instantie ontvangen de clubs 25 procent, de overige 75 procent hangt af van het wel of niet hervatten van de Bundesliga. In het ideale scenario kan Werder Bremen 15 miljoen euro tegemoet zien.

Rashica
Een verkoop van topspelers lijkt onvermijdelijk en daarbij valt veelvuldig de naam van Milot Rashica. De oud-speler van Vitesse heeft zich in Bremen stormachtig ontwikkeld en moet, als de transferperiode ingaat, geld in het laatje brengen.

In het contract van de aanvaller staat naar verluidt een vastgestelde afkoopsom van 38 miljoen euro, maar het is nog maar de vraag of dat bedrag in deze coronacrisis wordt opgehoest door geïnteresseerde partijen. Duitse media spreken al van 15 miljoen euro in het geval van een degradatie van Werder Bremen.

Rashica zou op het lijstje staan bij onder meer RB Leipzig, Borussia Dortmund en Napoli. Een vertrek lijkt onvermijdelijk, de vraag is alleen hoeveel geld Werder Bremen incasseert. De toekomst van Davy Klaassen (contract tot medio 2022) is ongewis.