pijl

Een half seizoen Eisern Union

Toen we begonnen met Bananenflanke wisten we direct dat we ‘iets’ met Union Berlin wilden doen. De club promoveerde deze zomer en speelt nu voor de eerste keer in de Bundesliga.

bananenflanke Union Hertha1

Volop sfeer in Stadion An der Alten Försterei tijdens de Berlijnse derby.

Door Alexander Drost, 8 januari 2020.

Een klassieke Kultverein die zich mengt in het miljoenengeweld. Een club gedragen door supporters, die wars zijn van het grote geld. Zij maken de club, waar doorgaans de keiharde pegels regeren en bepalen. Groter kunnen contrasten niet zijn. Inmiddels zijn we halverwege het seizoen en hebben we iedere woensdag een verhaal over de club geplaatst in Dossier Eisern Union.

Een dossier
Al snel waren we het erover eens dat we een wekelijkse rubriek om de club heen wilden bouwen. Na wat speurwerk stuitten we via Twitter op Bertus Bouwman. Een journalist uit Nederland, die woont en werkt in Berlijn. Duidelijk werd dat hij met regelmaat naar Stadion An der Alten Försterei gaat voor een potje van Union. Bij hem moesten we zijn, daar waren we het over eens. Na een berichtje via Twitter volgde een belletje, en zo kwam de boel aan het rollen. Bouwman stond direct positief tegenover ons idee. Hij wilde ons wel voorzien van informatie en is een echte speurneus gebleken als het aankomt op nieuwsgaring. Binnen enkele minuten heeft hij alweer wat ideeën en linkjes voor een nieuwe aflevering van Dossier Eisern Union.


Goed. Union Berlin. Wat maakt de club indruk. Door velen werd de club gezien als degradatiekandidaat nummer één. De mannen van Urs Fischer verrassen de critici echter, met een elfde plaats. De club uit het Berlijnse Köpenick doet het dus voortreffelijk in het debuutseizoen en staat zelfs boven stadgenoot Hertha BSC (12e met een puntje minder). De Berlijnse derby was bovendien een prooi voor Union. De ‘grote broer’ werd verslagen. Mooie tijden voor de club.

bananenflanke IMG 20191129 201718

Meer dan 5.000 Union-fans gingen mee naar het uitduel met Schalke 04. © Arnoud en Jasper de Vries

De verhalen komen
In het eerste halfjaar hebben we iedere woensdag aandacht besteed aan de club. Dat leverde inmiddels dit mooie dossier op. We begonnen uiteraard met een introductie, gaven aandacht aan clubmensen, spelers, de trainer, de fans, voerden groundhoppers op, probeerden beetje bij beetje de club te ontleden.

Waarom is dit zo’n gave club? Wat leeft er? Hoe houdt de club zich staande in de top van de voetbalwereld? Is het eten of gegeten worden? Allerlei vragen die we ons stelden en iedere week weer vinden we antwoorden. Het doel is om aan het einde van het seizoen een enorm dik dossier van de club te hebben. Zie het als een logboek van het debuutjaar in de Bundesliga.

We gaan door
In de komende maanden gaan we stug door met dit dossier. Er zijn nog zat onderwerpen die we niet behandeld hebben. Dat doen we met liefde voor onze lezers. We merken dat de verhalen goed gelezen worden. Dat geeft ons als makers van Bananenflanke energie om vol door te gaan, ook met alle andere onderwerpen en rubrieken op de site. We maken er een mooie tweede seizoenshelft van. Laat u verrassen in de komende tijd.

Volg ons ook op Twitter en Instagram!