pijl

'Het hele plaatje klopt bij SV Meppen'

In de rubriek ‘De Grens Over’ komt iedere week een Nederlandse fan van een Duitse club aan het woord. Deze keer: Hendrik-Jan Wijchers, supporter van SV Meppen.

 bananenflanke Wijchers

Door Leo Wassing, 10 oktober 2019.

Hoe is jouw liefde voor deze club ontstaan?
‘De keuze voor Meppen komt voor een belangrijk deel door de locatie van de club. Ik ben opgegroeid in Delfzijl en vanaf de dijk keken we uit op Duitsland. Af en toe kreeg je een melding op je mobiele telefoon met ‘Welkom in Duitsland’, terwijl je gewoon thuis was. Duitsland was dus altijd dichtbij. Aan de overkant van de Eems en de Dollard ligt Emden. Kickers Emden speelde op dat moment ook even 3. Liga en met een groot gedeelte van mijn voetbalteam gingen we regelmatig die kant op.

Kickers Emden was een veredelde amateurclub tussen de grote jongens. Dat was geweldig. We zochten contact met de fanatieke fans de Blue Sharks, en Kickers Emden werd onze club. Dat de club ver boven haar niveau speelde, betekende helaas ook de ondergang van de club en de Blue Sharks. Ondertussen verhuisde ik naar Leeuwarden, waar ik alweer 11 jaar woon. Het Duitse voetbal bleef trekken, alleen de afstand was flink vergroot. Dit betekende dat ik weinig keuze in clubs had. Want een voorwaarde is voor mij wel om je favoriete club ook regelmatig te bezoeken, en dat wordt een lastig verhaal als je 1860 München gaat supporten, bijvoorbeeld.

SV Meppen was de dichtstbijzijnde club dat aan de eisen voldeed: bereikbaar (binnen anderhalf uur ben ik er vanuit Leeuwarden), een karakteristiek stadion, spelend op niveau vanaf Regionalliga (dat is het laagste wat ik volg) en geen extreemrechtse fanatieke aanhang. Het hele plaatje klopt bij SV Meppen. Met name het stadion is geweldig. Het is geen saaie ovalen blokkendoos, zoals je die overal ziet opdoemen. Wat dat betreft had ik liever enkele decennia eerder geleefd, want het stadionlandschap wordt steeds eentoniger, helaas.

bananenflanke Meppen tribune

De hoofdtribune van de Hänsch Arena. © Bananenflanke.nl

Terug naar de Hänsch Arena. De naam arena is een beetje lachwekkend. Maar het is wel een volwaardig stadion. Alle vier de tribunes zijn uniek en staan los van elkaar met in de hoeken de stadionlampen die je met name in de avond naar het stadion toetrekken. Het stadion is gebouwd in een kuil, dus je hebt meteen na binnenkomst een geweldig zicht op het mooie plaatje. Het ligt tussen een bosrijk gebied en een woonwijk in. Mijn favoriete tribune is aan de kantinezijde. Hier staat, uiteraard, een echte kantine. En dit geeft het een heerlijk amateuristisch gevoel. Heel gemoedelijk.

Bovendien serveren ze daar verschillende soorten bier, dus ook dat is niet saai. En daar staat de blokhut. Vanuit de blokhut wordt bier verkocht, en je hebt even het gevoel voetbal in Oostenrijk te kijken. Alleen zijn er geen bergen op de achtergrond. Je kunt nog ouderwets met je biertje op de staantribune staan en in de hekken hangen na een doelpunt. De fans zijn fanatiek en trouw. Meppen is een kleine stad in een heel dunbevolkt gebied: het Emsland. Maar het trekt iedere wedstrijd in de 3. Liga een goed gevuld stadion. Het stadion is ook perfect voor Meppen, dus ik verwacht niet dat ze snel iets nieuws gaan bouwen, gelukkig.

Maar ondanks dat het een vrij kleine club is, hebben ze een verleden op hoog niveau. De 3. Liga is een heel behoorlijk niveau. Zeker niet minder dan onze Keuken Kampioen Divisie. Het is vooral veel fysieker. Hier spelen ze nu voor het derde jaar achter elkaar in. En dat is knap, want het is absoluut één van de kleinste clubs in de liga. Ieder jaar verwacht men weer dat Meppen degradeert, maar we zijn er nog. In het verleden heeft de club zelfs in de Tweede Bundesliga gespeeld. Deze prestaties, ver boven het verwachtingspatroon, hebben er onder meer voor gezorgd dat de club als kultverein wordt gezien.’

Wat is tot nu toe de mooiste wedstrijd die je hebt bezocht?
‘De derby's blijven het mooiste. In de Regionalliga was VfL Oldenburg de mooiste wedstrijd en afgelopen jaar werden we verwend met VfL Osnabrück en in iets mindere mate Preussen Münster. De paarswitten zijn helaas gepromoveerd, dus dit seizoen is mijn tip om tegen Preussen Münster te komen kijken. Dan leeft het allemaal net even wat meer. Naast de derby's staat de wedstrijd tegen Hansa Rostock me ook nog bij. Het gaat er altijd heel gemoedelijk aan toe in Meppen, maar toen de boefjes van de Oostzee naar het Emsland kwamen was de lokale driehoek toch wel in de stress.

Dit zorgde ervoor dat wij, en nog meer anderen, door gestreste politieagenten richting de parkeerplaats van de Hansafans werden gestuurd. Iedereen was in een opperste staat van paraatheid. Hierdoor werd het een heel gedoe om nog bij onze plekken in het stadion te komen en na afloop weer bij de auto. Want vanaf de parkeerplaats was de route van de Hansafans tot en met het uitvak hermetisch afgesloten.  Dat wij naar een thuisvak wilden, zorgde dan ook voor heel veel gedoe. We hebben het overleefd, en dat is een wonder als we de politieagent die ons na afloop eigenlijk niet door wilde laten gaan, moeten geloven. Hansa-thuis, een kaart voor een thuisvak kopen en parkeren bij het uitvak is dus ook wel een ervaring.’

Aan welke speler of trainer bewaar je de mooiste herinneringen?
‘Christian Neidhardt, de trainer. Held. Hij doet steeds wat niemand voor mogelijk houdt. Meppen met zo'n klein budget in de 3. Liga krijgen en houden.’

Wie is jouw favoriete speler op dit moment en waarom?
‘Steffen Puttkammer: hij ziet eruit als Peter Crouch. Lang en dun met uitschuifbare benen. Het ziet er altijd wat onorthodox uit als hij aan de bal is of in duel gaat met kleine spitsen. Geboren in Wilhelmshaven, niet ver van Noord-Nederland en dicht bij Jever…’

bananenflanke Meppen fanprojekt

Een fraai staaltje graffiti bij het stadion van SV Meppen. © Bananenflanke.nl

Hoe ziet een wedstrijddag er voor jou uit als je de club bezoekt?
‘De thuiswedstrijden zijn meestal op zaterdagmiddag om 14.00 uur. We proberen te lunchen bij Schnitzelwelt. Dit is net wat meer dan een cafetaria met schnitzels. Het is net als de club heel cult. Je kunt er bijvoorbeeld de ‘kilobomber’ eten en krijg je die op binnen het uur, dan wacht onder andere eeuwige roem. Ongeveer een half uur voor de wedstrijd proberen we in het stadion te zijn. Daar gaan we dan eerst richting kantine of blokhut en daarna zoeken we een plek op één van de staantribunes.

In de rust weer hetzelfde en soms hebben we dan alweer zin in een bratwurst, want die geur van de grill trekt altijd. Naast pils hebben ze ook Weissbier, dus dat is top. Bovendien kan de ‘Bob’ er ook heel behoorlijk alcoholvrij bier krijgen. Na de wedstrijd hangen we nog wat bij de kantine en/of blokhut voor we goedkoop gaan tanken als laatste tussenstop naar huis. Tijdens de wedstrijd hopen we een paar keer in de hekken te kunnen hangen.’

Hoe ervaar jij de voetbalbeleving in Duitsland?
‘In Nederland is het meestal sfeervol en vijandelijk. Het is in Duitsland allemaal heel relaxt, zonder saai te worden. Clubkaartverplichtingen zijn er niet, dus voor iedere wedstrijd kun je vrij gemakkelijk (en ook bij Meppen zelfs online) kaarten krijgen. Heel exotisch is het niet, maar het is toch echt even anders dan in Nederland. Je hebt er beter bier en beter stadionvoedsel. Je kunt nog lekker staand voetbal kijken met je biertje in de hand en bij doelpunten in de hekken hangen.

Ook is het mooi om de clichés af te vinken, zoals de spijkerjasjes met emblemen erop geborduurd. Ook ligt er gelukkig geen kunstgras en wordt er flink fysiek gespeeld. De kreet Kämpfen und Siegen is niet aan dovemansoren gericht. Er staan geen 22 Neymar's op het veld, maar meestal hardwerkende kerels. En ondanks dat de ‘Schwalbe’ uit Duitsland komt, zie je dat soort dingen juist weinig in de 3. Liga.’

Lees ook: het fanverhaal van een andere SV Meppen-supporter, Alfons Hoogenberg.

Volg ons ook op Twitter en Instagram!